Fond Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fond, varianter, uttal och böjningar av fond

Fond synonym, annat ord för fond, vad betyder fond, förklaring, uttal och böjningar av fond.

Synonymer till fond

Vad betyder och hur uttalas fond

Fond uttalas fond [fån´d el. få?´d] och är ett substantiv -en -er  bakgrund  kapital avsatt för särskilt ändamål; förråd t.ex. av erfarenhet; i pl. äv. värdepapper.

Ordformer av fond

Singular

fond
obestämd grundform
fonds
obestämd genitiv
fonden
bestämd grundform
fondens
bestämd genitiv

Plural

fonder
obestämd grundform
fonders
obestämd genitiv
fonderna
bestämd grundform
fondernas
bestämd genitiv

Fond är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fond på Engelska

 • background - backdrop, there are two trees in the background
 • fund - stockbroker, bonus (share) issue, stock exchange, a wealth of experience

Hur används ordet fond

 1. I solrummet kan de äldre sitta på en sandstrand med havet och en blå himmel som fond. Det finns solglasögon att låna och flera solstolar. I lokalen hörs vind och fågelkvitter och golvet är en sandstrand. (källa)
 2. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Till skillnad från inkomstpensionen, som omedelbart betalas ut till dagens pensionärer, fonderas premiepensionen på individuella konton, och kan av medborgaren efter eget huvud investeras i upp till fem värdepappersfonder. Om något aktivt val ej görs placeras medlen i sjunde AP-fonden, AP7 Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. Denna fond kallas vanligtvis för "soffliggarfonden" och numera är det färre än 0,5 procent av de nyinträdande i pensionssystemet som gör ett aktivt val. Den absoluta majoriteten hamnar i AP7 Såfa. Till premiepensionssystemet inbetalades ungefär 41 miljarder kronor för inkomståret 2018. Medborgare födda 1938 eller tidigare ingår inte i premiepensionssystemet, trots att de med sina avgifter till stor del byggde upp de allmänna pensionsfonderna. (källa)
 3. En investeringsfond är en samling av en rad olika värdepapper, ofta kallad för portfölj, som ägs av många människor tillsammans, vilka är andelsägare. Portföljen kan bestå av olika typer av aktie- eller räntebaserade värdepapper. En fondandelsägare är ägare till en del av fondens förmögenhet. Man överlåter ansvaret för hur pengarna placeras till fondförvaltaren. Denne i sin tur köper värdepapper för pengarna, och det är förvaltarens skicklighet som avgör hur bra avkastningen blir. (källa)
 4. Skillnaden mellan ett investmentbolag och ett riskkapitalbolag är stor. De s.k. riskkapitalbolagen fungerar oftast som rådgivare till en fond som i sin tur äger investeringsbolaget. Fonden i sin tur har ett stort antal investerare såsom amerikanska pensionsfonder. För att få status som investmentbolag måste företagen inneha värdepapperen under en längre tid. Omsättningen av deras ägandeandelar i de företag de investerar i ska på aktiemarknaden inte överstiga en tredjedel per år. De ska också ha god spridning inom olika stora företag inom olika branscher. (källa)
 5. I Danmark grundades ett flertal sådana kloster efter reformationen, särskilt under 1700-talet. I Sverige fanns endast två jungfrustift: Vadstena adliga jungfrustift och Norrköping adliga jungfrustift. Det förstnämnda blev dock endast en fond och aldrig en riktig sammanslutning med byggnad, men Norrköping adliga jungfrustift existerade från 1783 till 1796 och var Sveriges enda fungerande jungfrustift. (källa)
 6. Kapital, från latinets capitalis, "som gäller huvudet", "framstående", från caput, "huvud", på samma språk, är ett begrepp inom ekonomin. Från början var det en benämning på en fond som gav ränta som avkastning. Idag kan termen även avse flera tillgångar och tillgångar, och därigenom allt som kan ge en avkastning. Termen utgörs av någon form av värde som kan sysselsättas för att skapa mer värde. Denna definition går tillbaka till Karl Marx och hans bok Kapitalet, men är fortfarande aktuell. Idag ses ofta naturtillgångar och arbetskraft som kapital. Naturtillgångar kallas naturkapital och arbetskraft humankapital. Företagsekonomi skiljer på eget kapital och lånat kapital. (källa)
 7. En buljong kompletteras med aromgivande grönsaker, exempelvis morot, lök, rotselleri, palsternacka. Vanligen väljer man grönsaker efter den färg man vill uppnå. Ljusa grönsaker ger ljus buljong och mörkare grönsaker (och rostade) ger mörk buljong. En köttbuljong kokas normalt i fyra–fem timmar, men det kan variera beroende av vad man har i. På köksfranska kallas resultatet fond. Det franska ordet boullion avser en klar soppa, kallas också consommé. (källa)
 8. Pension är ersättning från staten, arbetsgivare, försäkringsbolag eller fond till den som permanent förlorat en inkomst. Ofta avses ålderspension. (källa)
 9. Av de totalt 900 unika nobelpristagarna fram till och med 2015 var 825 män, 49 kvinnor och 26 organisationer. Den första kvinna att tilldelas nobelpriset var Marie Curie, som fick nobelpriset i fysik 1903. Under de år som nobelpriset ej delas ut på grund av händelser i världen eller brist på nomineringar går prispengarna tillbaka till den fond som ger ut priset. Nobelpriset delades ej ut mellan 1940 och 1942 på grund av andra världskrigets utbrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: