Framåt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder framåt, varianter, uttal och böjningar av framåt

Framåt synonym, annat ord för framåt, vad betyder framåt, förklaring, uttal och böjningar av framåt.

Synonymer till framåt

Vad betyder och hur uttalas framåt

Framåt uttalas fram|åt ad och är ett verb.

Framåt betyder:

Ordformer av framåt

Ordform(er) framåt adverb

Andra språk

Framåt på Engelska

  • ahead, forward

Hur används ordet framåt

  1. Utifrån fyndmaterialet har arkelogerna kunnat förstå att området odlats från 1700-talets början och i ungefär 100 år framåt. Man har skickat jordprover på analys och nu väntar arkeologerna på att få svar på hur den här tobaksodlingen har gödslats och vilka tobakssorter man skördat. (källa)
  2. Radio blev till tv blev till långfilm. Från tidigt 1990-tal och framåt har Hobert gjort ett stort antal framgångsrika tv- och långfilmer. Från "Skånska mord" med Ernst-Hugo Järegård (1928-1998) till den senaste "En enkel till Antibes", som blev språngbrädan för Rebecca Fergusons världskarriär. Däremellan serien om de sju dödssynderna, med filmer som "Glädjekällan" och "Höst i paradiset", "Alla älskar Alice" med dåvarande hustrun Lena Endre och Mikael Persbrandt och "Harrys döttrar" med Endre och Amanda Ooms. (källa)
  3. En av Sveriges äldsta gallerior är Birger Jarlspassagen som skapades 1894–1897 av arkitekt Ludvig Peterson i Stockholm. Shopping i Luleå är Sveriges, och anses vara världens första inomhusgalleria, som öppnades 1955. En av Sveriges första gallerior är också Krämaren i Örebro, delvis ibruktagen 1961 och fullt invigd 1963. Gallerian i Stockholm invigdes i mitten av 1970-talet och Sturegallerian byggdes mellan åren 1986 och 1989. Från 1980-talet och framåt har många varuhus omvandlats till gallerior. Med detta menas att i stället för en enda stor affär som täcker hela butiksytan, delar man upp utrymmet i många små affärer för att få in mer i samlade hyresintäkter och för att minska beroendet av en enda hyresgäst. (källa)
  4. Finland har haft både svenska (tillfälligtvis, se ovan) och under tiden som ryskt en rysk generalguvernör, som kejsarens högste företrädare (permanent 1809-1917) , de senare från Finska kriget 1808 och framåt - se Generalguvernör över Finland. (källa)
  5. När man delar in folk efter ålder handlar det ofta om "dagens ungdom" och att "det var bättre förr". Men kan lika väl handla om "vi måste se framåt". De är tydliga klyftor i vårt samhälle mellan generationerna. Man ser ofta olika på saker i samhället och ungdomar känner ofta en lång distans till de äldre. Samhället utvecklas ständigt och därför är det förståeligt att ungdomar och äldre generationer inte är speciellt lika varken i teori eller praktik. (källa)
  6. En föregångare till geväret var den "lätta" hakebössan, halvhaken eller haken, (15–20 kg) som förekom i slutet av 1400-talet. På grund av vapnets vikt var man tvungen att ha särskilt skjutstöd. Under 1500-talet gjordes vapnet lättare och en avfyrningsmekanism (luntlås och senare hjullås) infördes. Haken kallades nu musköt men var fortfarande så tung att man måste använda en "gaffelkäpp" som stöd under pipan. Under 1600-talet gjordes musköten allt lättare så att de kunde användas utan gaffel. Då man omkr. 1700 allmänt införde bajonetter, utrustades musköterna med sådana liksom också med flintlås och man började kalla musköten gevär. Under 1810-talet och framåt började flintlåset successivt ersättas av slaglåset som gav säkrare tändning även i fuktigt väder då flintlåset ofta klickade, slaglåset gav också en snabbare tändning av drivladdningen i pipan. (källa)
  7. Den exakta formen för enskild ställning varierar något mellan olika länder. I Sverige innebär enskild ställning att personen har en stram kroppshållning, är rak i ryggen och har blicken riktad framåt och med huvudet väl uppburet. Armarna skall vara sträckta längs kroppens sidor, händerna knutna och tummen riktad framåt och neråt efter byxbenets söm. Fötterna skall hållas i vinkel mot varandra cirka 45 grader, och med hälarna ihop. Kroppen skall luta lätt framåt. (källa)
  8. Glidflygplan är roderstyrda luftfartyg som har en begränsad segelflygförmåga. Gravitationen driver dem nedåt-framåt, medan lyftkraft för att hålla dem flygande samtidigt genereras. De delas in i två typer, enkla glidflygplan och lastglidflygplan. Det är skillnad på glidflygplan och segelflygplan och inom flyget skiljer man dessa kategorier åt. Glidflygplan kan inte användas för längre sträckflygningar utom möjligen i bergsmiljö med sammanhängande kraftig uppvindsområden på grund av sämre glidtal (prestanda). Därför används nästan uteslutande segelflygplan som kan nyttja termik för att vinna höjd. Glidflygplan finns och används mera av historiska föreningar eller av historiska skäl. Glidflygplan tillverkas knappast längre. (källa)
  9. Under vikingatiden blev Gotland ett av norra Europas rikaste områden. Gutniska handelsbönder, så kallade farmän bedrev omfattande och långväga handel mellan Väst- och Östeuropa. Gutniska bönder hade ett eget handelsfaktori i Novgorod, kallat Gutagård och ett i London. Bland annat hade gutarna i praktiken monopol på handeln med gråverk (ekorrens vinterpäls), som var mycket eftertraktad av kungahusen i hela Europa, och flera andra varor från österled bland annat bivax. Om handelsböndernas ofantliga rikedom vittnar det stora antal (guld-) och silverskatter (över 700 har hittats) som fortfarande grävs fram ur den gotländska jorden – fler än i något annat område i världen. Spillingsskatten, hittad 1999, innehöll 14 000 mynt. Den vägde totalt 67 kilogram och är världens största vikingatida silverskatt. Ytterligare ett tecken på gutarnas rikedom är de 95 stenkyrkor (med prästgårdar och ofta kastaler) som gutarna uppförde och gradvis utvidgade från 1100-talet och 200 år framåt. 92 av kyrkorna är fortfarande i bruk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.