Frisisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frisisk, varianter, uttal och böjningar av frisisk

Frisisk synonym, annat ord för frisisk, vad betyder frisisk, förklaring, uttal och böjningar av frisisk.

Vad betyder och hur uttalas frisisk

Frisisk uttalas fris|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av frisisk

Böjning (i positiv) frisisk en ~ + subst. frisiskt ett ~ + subst. frisiska den/det/de ~ + subst. frisiske den ~ + mask. subst.

Frisisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet frisisk

  1. Redan år 1276 dokumenterades försäljning av de frisiska hästarna, då på en marknad i staden Münster i Nordrhein-Westfalen, Tyskland. Frieserhästar skeppades även till England. Men den största spridningen av hästarna kom under koloniseringen av Amerika under 1600-talet. Mellan 1647 och 1664 hette New York istället New Amsterdam och det har dokumenterats att många frieserhästar fördes hit till detta område så tidigt som 1625 av Ostindiska kompaniet. Frieserhästarna användes senare i aveln av bland annat morganhästen. När Australien koloniserades blev frieserhästen även skeppad dit och idag är rasen mycket populär i just Australien. Bland annat har man utvecklat den egna rasen warlanderhäst genom att korsa frieserhästar med andalusier. (källa)
  2. Outzen blev 1782 präst i Burg på Femern och 1787 i Breklum i västra Slesvig. År 1819 framträdde han med en tysk prisskrift om danska språkets historia i Slesvig, utgiven tillsammans med Werlauffs danska skrift i samma ämne. Han skrev dessutom en del lärda avhandlingar om nordfrisernas historia och om ditmarschernas förmodade frisiska ursprung. Ett efterlämnat frisiskt glossarium utgavs 1837. (källa)
  3. Sneek (frisiska: Snits) är en frisisk stad som ligger sydväst om Leeuwarden. Sneek är den andra staden i skridskoloppet Elfstedentocht på naturis. Mest känd från Sneek är 'de waterpoort' som används som logo i seglet av Skutsje och i segel av segeltillverkaren 'Gaastra Sails'. Kommunen gick 1 januari 2011 upp i Súdwest-Fryslân och upphörde därmed som kommun. (källa)
  4. Ordet gast används i stora delar av södra Sverige som ett samlingsnamn för påstådda övernaturliga företeelser som spöken. De kunde höras vid havet (gastarop i Halland) och kunde vara sjömän som lämnat jordelivet men inte fått en trygg tillvaro på andra sidan då de drunknat och inte blivit begravda. Från fornsvenskans gaster, troligen av frisiska gást. Jämför tyskans Geist (som ingår i ordet poltergeist, se nedan) och engelskans ghost. (källa)
  5. Sylt (danska: Sild, frisiska: Söl) är en tysk ö i Nordsjön. Den tillhör Kreis Nordfriesland i Schleswig-Holstein, och Nordfrisiska öarna. Öns norra udde är Tysklands nordligaste punkt. Ön var en gång i tiden del av fastlandet, och sjunker fortfarande på grund av erosion. Ön är 99 km² stor, avståndet från nord till syd är 35 km och från väst till öst 13 km. Den högsta punkten är 52 meter över havet. Ön har 21 000 invånare. Den har inte vägförbindelse med fastlandet men väl en järnvägsförbindelse på vilken bilar fraktas över. Ön är ett populärt turistmål. Huvudort är Westerland. (källa)
  6. Koresand (frisiska: Koardesân, nordfrisiska: Koresun) är en sandbank i Vadehavet, sydväst om ön Mandø om norr om Rømø. Det ska ha funnits två bosättningar på Koresand fram tills stormfloden 1634. Koresand är vid flod en ö, men blir vid ebb landfast med Mandø. Namnet Korre är en västjysk beteckning för ett speciellt fiskegarn. Den sydliga delen av ön är ett sälreservat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.