Frisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frisk, varianter, uttal och böjningar av frisk

Frisk synonym, annat ord för frisk, vad betyder frisk, förklaring, uttal och böjningar av frisk.

Synonymer till frisk

Vad betyder och hur uttalas frisk

Frisk uttalas frisk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av frisk

Böjning (i positiv) frisk en ~ + subst. friskt ett ~ + subst. friska den/det/de ~ + subst. friske den ~ + mask. subst. Komparation friskare en/ett/den/det/de ~ + subst. friskast är ~ friskaste den/det/de ~ + subst.

Frisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Frisk på Engelska

 • healthy, well
 • fresh - fresh air
 • fresh, keen - cheerful mood, keen wind

Hur används ordet frisk

 1. Fördelen med gaffelsegel jämfört med bermudasegel är framförallt att masten kan vara lägre (då seglet är bredare) och belastningen på vanter och deras fästen därmed mindre. I frisk medvind är gaffelseglet också bättre, då det att segelytan ligger lågt är viktigare än optimal aerodynamik. På mindre (allmoge)båtar använder man hellre enklare rigg, i Nordeuropa ofta spri- eller loggertsegel istället för gaffelseglet. (källa)
 2. På 1800-talet publicerade Mathew Baillie sin avhandling om en kronisk diarrésjukdom hos vuxna som innebar näringsbrist. Ofta kännetecknad av en gas-svullen buk. Han föreslog att dessa människor skulle gå igenom en kostbehandling, då hans observationer hade visat att patienterna blev friskare om de bytte till en kost som i princip enbart bestod av ris. (källa)
 3. Grundstämning är ett begrepp som används för att beskriva det psykologiska eller psykiatriska tillståndet hos en patient. Neutral grundstämning är det tillstånd som kan anses finnas hos en frisk person i en normal situation. Förhöjd grundstämning finns hos den som är uppåt, eventuellt hypoman eller manisk. Sänkt grundstämning är ett vanligare tillstånd som med andra ord kan beskrivas som deppig, deprimerad, djupt deprimerad och slutligen melankolisk. (källa)
 4. Grönpeppar framställs av de omogna gröna bären (cirka sex månader efter blomning) och finns i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad. Inlagd grönpeppar används ofta i Europa medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk. (källa)
 5. Gymnastiken var den kvinnoidrott som organiserades och utvecklades först. I slutet av 1700-talet och början på 1800-talet var det dock männen som stod i centrum för idrotten. Gymnastiken etablerades först i Europa och Tyskland var det ledande landet på den tiden. Några av de gymnastiska skolor som präglat gymnastiken är Johann Bernhard Basedow, som blev influerad av Rousseaus idéer om fysisk fostran, och Guts Muths, som efterliknade Basedo. Båda dessa män hade uppfattningen att idrott bara var till för män. Muths skrev senare en bok om gymnastik och i andra upplagan av den nämner han flickgymnastik lite kort. Han menade att kvinnan kan få göra några övningar endast för att bli stark och frisk så att hon kan få sunda barn. (källa)
 6. En hallucination är ett sinnesintryck som upplevs som riktigt men vilket uppkommer utan sensoriska stimuli från den yttre verkligheten, och ofta skapas av en förändrad hjärnaktivitet till följd av psykisk störning, psykoaktiva droger eller organiska sjukdomar. Hallucinationer är kognitiva symtom som kan bero på en psykos, men de kan också förekomma hos psykiskt friska personer. (källa)
 7. Harsyra är vanlig i Norden och återfinns vanligen på frisk till fuktig, skuggig, näringsrik mark, såsom granskog, lövskog, hagmarker, skogsbryn, alkärr och raviner. Dess utbredning i Norden sträcker sig till södra och mellersta Finland, södra och mellersta Sverige, hela Norge, Danmark, Färöarna samt ett litet område på östra Island. (källa)
 8. Hygienartiklar, hygienprodukter, är föremål som används till vardags för att hålla kroppen frisk, ren och attraktiv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.