Friskluft Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder friskluft, varianter, uttal och böjningar av friskluft

Friskluft synonym, annat ord för friskluft, vad betyder friskluft, förklaring, uttal och böjningar av friskluft.

Vad betyder och hur uttalas friskluft

Friskluft uttalas frisk|luft och är ett substantiv.

Ordformer av friskluft

Singular

friskluft
obestämd grundform
frisklufts
obestämd genitiv
friskluften
bestämd grundform
friskluftens
bestämd genitiv

Friskluft är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Friskluft på Engelska

  • fresh air

Hur används ordet friskluft

  1. Den kärnvapensäkra anläggningen var självförsörjande med elektricitet, friskluft och vatten. Det gigantiska, 83 000 m² stora, skyddsrummet var uppdelat i tre av varandra oberoende avsnitt. Huvudingångarna var skyddade med 25 ton tunga rullportar av stål och betong. Det fanns 897 kontorsrum och 936 sovsalar (bara förbundskanslern och -presidenten hade enkelrum) samt en liten plenissal för ett bantat nödparlament. Dessutom fanns konferensrum, kök, sjukhus, tandläkare, verkstäder, reservdelslager och livsmedelsförråd. Till och med en frisersalong hade man tänkt på. Allt avdelades med 25 000 dörrar. För underhåll och reparation arbetade 180 personer i skifttjänst dygnet runt. Utåt syntes bara en grå betongvägg och en vaktbyggnad. Byggkostnaderna har uppskattats till ungefär 3 miljarder DM (cirka 15 miljarder kronor) men det finns inga bekräftade belopp på grund av hemligstämpeln. Första gången bunkern användes var i samband med en NATO-övning 1966. Därefter hölls regelbundna övningar, den sista 1987, sedan föll Berlinmuren och alla planerade övningar ställdes in. (källa)
  2. Fasaderna uppfördes av gult fasadtegel från Mälardalens tegelbruk. Yttertaket täcktes med kopparplåt och hade invändiga avlopp. Fönstren var öppningsbara i horisontalled ("fönstren äro perspektivfönster") och specialtillverkades av mahogny. Golven i entré och vardagsrum belades med 25x25 centimeter stora, röda tegelplattor. På kök- och badrumsgolv fanns tile-tex-plattor (en typ av marmorerade golvplattor) och i övriga rum lades parkett. Uppvärmningen skedde dels genom golvvärme dels med hjälp av varmvattenradiatorer samt genom förvärmd friskluft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.