Friskna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder friskna, varianter, uttal och böjningar av friskna

Friskna synonym, annat ord för friskna, vad betyder friskna, förklaring, uttal och böjningar av friskna.

Vad betyder och hur uttalas friskna

Friskna uttalas friskna och är ett verb -de.

Friskna betyder:

Ordformer av friskna

Aktiv

friskna
infinitiv
frisknar
presens
frisknade
preteritum
frisknat
supinum
frisknande
presens particip
friskna
imperativ

Passiv

frisknas
infinitiv
frisknas
presens
frisknades
preteritum
frisknats
supinum

Friskna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet friskna

  1. Påssjuka orsakas av en virusinfektion och kan inte behandlas med antibiotika. Det finns ingen medicin eller en särskild behandling som botar sjukdomen utan den smittade brukar bli rekommenderad att vila till man frisknat till igen. Om personen inte drabbas av följdsjukdomar läker infektionen ut av sig själv. Det gör den på ungefär en vecka. Smärtstillande medel som paracetamol kan lindra symtomen, liksom tillförsel av rikligt med vätska. När svullnaden i öronspottkörtlarna har börjat gå ner och personen känner sig frisk så anses den tillräckligt frisk för att återgå till arbete eller skola. (källa)
  2. Tummelisa, som flickan kallas, sover i ett valnötsskal och blir en natt då hon sover bortrövad av en padda. Paddan vill nämligen att den lilla miniatyrflickan ska bli hennes sons fru. Som tur är får Tummelisa hjälp att fly från paddorna, men blir istället fånge hos en skalbagge. Efter att ha undsluppit även den finner hon skydd från den kalla vintern hos en åkermus. Hon får av åkermusen rådet att gifta sig med deras granne, en mullvad som Tummelisa finner motbjudande att äkta och hon försöker åter att fly sitt öde. I mullvadens håla hittar Tummelisa en skadad svala och hon bestämmer sig att ta hand om svalan tills den frisknar till. När våren kommer lyckas Tummelisa fly från hålan, flygande på svalans rygg. De flyger till ett annat land, där Tummelisa möter en fe-kung. De blir förälskade, gifter sig och Tummelisa får sina egna fe-vingar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.