Förkorta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förkorta, varianter, uttal och böjningar av förkorta

Förkorta synonym, annat ord för förkorta, vad betyder förkorta, förklaring, uttal och böjningar av förkorta.

Synonymer till förkorta

Vad betyder och hur uttalas förkorta

Förkorta uttalas för|korta och är ett verb -de.

Ordformer av förkorta

Aktiv

förkorta
infinitiv
förkortar
presens
förkortade
preteritum
förkortat
supinum
förkortande
presens particip
förkorta
imperativ

Passiv

förkortas
infinitiv
förkortas
presens
förkortades
preteritum
förkortats
supinum

Perfekt particip

förkortad en
~ + subst.
förkortat ett
~ + subst.
förkortade den/det/de
~ + subst.

Förkorta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förkorta på Engelska

  • shorten, abbreviate - demands for shorter working hours

Hur används ordet förkorta

  1. Nackdelar är högre stötkänslighet än de små kompakta halogenlamporna på grund av längre och tunnare glödtråd. Halogensparlampor är också känsliga för spänningsfluktuationer i strömtillförseln, vilket kan förkorta livslängden. (källa)
  2. Om man så vill kan man också föra ett par stränginstrument av lutatyp till gruppen klaverinstrument, nämligen vevliran och nyckelharpan. Å ena sidan har de klaviatur, å andra sidan används den inte till att bilda tonen i en (nästan alltid) frisvängande sträng, utan bara till att få önskad tonhöjd genom att förkorta strängen (i stället för fingrar på en greppbräda). (källa)
  3. Idrottsmassage är ett bra komplement till träning och tävling. Massagen kan förebygga muskulära skador, förkorta läkningsprocesser samt vara en del av återhämtningen efter hårda träningspass och tävlingar. Behandlingen kan skräddarsys för att passa den enskilda idrottaren, med hänsyn till idrottens art och var i träningsperioden idrottaren befinner sig. Behandlingssättet kan variera avsevärt från träning till tävlingsperiod. Idrottsmassage är i regel kraftigare än den traditionella avslappnade massagen. (källa)
  4. Metaforen används bland annat för att åskådliggöra något, för att förkorta uttryckssättet, för att undvika anstötlighet, för att ge extra eftertryck, för att förringa något, samt för den språkliga utsmyckningens skull. Inte minst i massmedia är metaforer vanliga, där till exempel 'IT-bubbla', 'börskrasch' och 'fotbollsfeber' har använts på slagkraftiga löpsedlar. Det mest kända användningsområdet är annars inom poesin. (källa)
  5. Redan med D.W. Griffiths film Intolerance (1916) introducerades montage som en medveten metod i cinematografin. Enligt André Bazin (1971) var det detta som " ... gav liv åt filmen som konstart och skilde den från ren fotografering, kort sagt, skapade ett eget språk". Det finns numera en uppsjö av olika sorters filmmontage, de tre tydligaste är parallellt montage, accelererat montage och montage genom attraktion. Parallellt montage ger intryck av att två olika händelser på geografiskt skilda platser inträffar samtidigt genom ett växelspel mellan bildströmmar. I accelererat montage uppstår en illusion av ökad hastighet, genom att förkorta längden på filmklippen. Montage genom attraktion är den mest kontroversiella formen av montage. Den använder sig av en sammansättning av ibland till synes helt olika bilder för att betona en känsla/mening/koncept eller för att framkalla något nytt. Denna form av montage användes och utvecklades i sin mest extrema form av sovjetiska filmregissörer, i synnerhet Sergej Eisenstein. I Eisensteins essä Bortom filmbilden (Za kadrom), skriver han om hur två koncept eller bilder skapar ett tredje och att det inte är en kombination eller en sammansmältning av de båda utan något helt nytt, 1+1=3. (källa)
  6. Precis som det finns en omfattande teoribildning och metodapparat när det gäller att utforma effektiva industriella produktionssystem, så finns det också en omfattande kunskapsbas när det gäller hur man skapar, planerar, genomför och levererar projekt. Även om ansatser till en särskild lära om projektstyrning fanns redan under 1900-talets första hälft, så var det först i och med andra världskrigets rustningar som man började se tillfälliga engångsuppgifter som ett avgränsat kunskapsområde. Genombrottet för projektstyrning kom i och med det så kallade Polaris-projektet under senare hälften av 1950-talet, då den amerikanska flottan genom användande av modern operationsanalys lyckades förkorta utvecklingstiden för ett missilsystem med flera år. Efter detta blev metoderna för projektstyrning oerhört populära även inom civila samhällssektorer, och projektet som organisationsform blev allt vanligare i västvärlden. (källa)
  7. Olika namngivningar har utvecklats i olika fandoms för att hänvisa till framtida par, sannolikt på grund av den oklarhet och ohanterlighet som "Karaktär 1 och Karaktär 2" - formatet skapar. Det vanligaste verkar vara att sätta slash-tecknet (/) mellan två namn ("Character1/Character2"). Andra metoder för att identifiera relationer mellan karaktärer är ofta att skapa en hybridterm som ett teleskopord för att förkorta karaktärsshipping. Ett exempel är från Harry Potter-fandomen, där Drarry är förkortat från de fullständiga namnen Draco och Harry. En annan form av hybrid namngivning är att placera ett utropstecken (!) mellan de två namnen som sätts samma (Draco!Harry). Dessa kombinationer följer ofta systematiska fonologiska principer. (källa)
  8. Inom figurläran finns två grundprinciper. Den första går ut på att utveckla satser och uttryck så att de får en rikare och mer konstfull form. Den andra grundprincipen bygger på det rakt motsatta, att förkorta, förtäta och pressa samman de språkliga uttrycken. Oavsett vilken av stilarna man väljer ses det inom retoriken som viktigt att talaren besitter ett rikt ordförråd (som på latin kallas copia). Först med ett stort ordförråd kan talaren välja de ord som är mest exakta och bäst fungerar i vart specifika sammanhang. Tanken är att man redan med sitt ordval kan styra människors tankar och känslor. Nästa steg är själva figurerna. (källa)
  9. På 1300-talet lärde man sig att det gick bra att böja buisinens metallrör, så att den blev mindre utrymmeskrävande. Så småningom kom man också på att om man gjorde den så att det gick att förlänga och förkorta den, kunde man spela fler toner. Detta resulterade i dragtrumpeten, ett slags s-format instrument, där den utdragbara delen bara satt ihop med den andra delen på ett enda ställe. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.