Förordning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förordning, varianter, uttal och böjningar av förordning

Förordning synonym, annat ord för förordning, vad betyder förordning, förklaring, uttal och böjningar av förordning.

Synonymer till förordning

Vad betyder och hur uttalas förordning

Förordning uttalas för|ordn|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av förordning

Singular

förordning
obestämd grundform
förordnings
obestämd genitiv
förordningen
bestämd grundform
förordningens
bestämd genitiv

Plural

förordningar
obestämd grundform
förordningars
obestämd genitiv
förordningarna
bestämd grundform
förordningarnas
bestämd genitiv

Förordning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förordning på Engelska

  • decree, ordinance, regulation

Hur används ordet förordning

  1. Det hävdas ibland att ett gällande adelsprivilegium ärätten att använda adlig sköld och öppen hjälm, vilket stadgades i en förordning från 1762 och aldrig formellt upphävts. (källa)
  2. Som militär bestraffning avskaffades gatlopp i Sverige genom kunglig befallning den 26 november 1812. I Sverige nyttjades gatlopp före 1734 även som straff för brott mot allmänna lagen. I 1734 års lag uteslöts denna straffart vid den granskning som förslaget undergick på riksdagen. Likväl bibehölls straffet i några särskilda förordningar, till exempel i kunglig förordning 18 februari 1768, enligt vilken gatlopp ådömdes den, som förledde bruks- och smedsarbetare att övergiva riket. (källa)
  3. Grannsamverkan skall inte blandas ihop med kommersiell bevakning (bevakning för annans räkning) vilket kräver tillstånd och är reglerat i "Lag (1974:191) om bevakningsföretag", "Förordning (1989:149) om bevakningsföretag m.m." och "RPSFS 1994:12 Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (1974:191) och förordningen (1989:149) om bevakningsföretag". (källa)
  4. "Kvalitetsnormer för gurka" finns utgiven av Jordbruksverket. Den överensstämmer med "Kommissionens förordning (EEG) nr 1677/88 av den 15 juni 1988 om kvalitetsnormer för gurka" och gäller för gurkor som är avsedda att levereras färska till konsumenter, dock ej för gurka avsedd för bearbetning eller druvgurka. Förordningen följer i sin tur UNECE:s "UN/ECE STANDARD FFV-15". (källa)
  5. En fotgängare eller gångtrafikant är en person som går till fots i trafiken. I den svenska trafikförordningen används genomgående termen gående, men fotgängare torde fortfarande vara mer använt i vanligt språkbruk. (källa)
  6. Genom näringsfrihetsförordningens utfärdande 1864 upphörde föreskriften om obligatoriska hantverksföreningar. Enligt §13 i nämnda förordning var det upp till näringsidkarna själva, om de ville bilda föreningar eller inte för att ta tillvara gemensamma intressen. Även om sen stor del av de tidigare hantverksföreningarna fortsatte verksamheten, upphörde många efterhand och återuppstod i annan form eller fick ingen efterföljare. De föreningar som bildades med stöd av 1864 års förordning fick för det mesta benämningen frivilliga hantverksföreningar för att skilja dem från de äldre. (källa)
  7. Denna rätt att hindra inflyttning medförde emellertid ständiga trakasserier för den del av befolkningen, som mest nödsakades att för sin utkomst byta om vistelseort, varjämte denna rätt föranledde en ständig strävan från socknarnas sida att från sig avlägsna faran för ökad fattigvård genom att i allt större utsträckning hindra inflyttning av fattiga. Bestämmelserna om hemortsrätten väckte därför allmänt missnöje, och detta missnöje bidrog till att framtvinga den första allmänna fattigstadgan, kunglig förordning av den 25 maj 1847. (källa)
  8. Redan 1596 beslöt Uppsala domkapitel om förhör av allmogen i alla Sveriges socknar. Såväl 1686 års kyrkolag som konventikelplakatet från 1726 ålade prästerna skyldighet att rotevis genomföra förhör varje år. I samband med husförhören brukade man, i synnerhet på landet, där de flesta deltagarna var långväga, tillställa gästabud. Kalasen förbjöds i en förordning 1743, "emedan dessa, mer än nyttigt var, drogo tankarna från husförhörets egentliga ändamål". År 1765 skärptes förordningen ytterligare och de som försummade husförhören straffades. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.