Förtroende Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förtroende, varianter, uttal och böjningar av förtroende

Förtroende synonym, annat ord för förtroende, vad betyder förtroende, förklaring, uttal och böjningar av förtroende.

Synonymer till förtroende

Andra språk

Förtroende på Engelska

  • confidence, faith - self-confidence, trusting, confiding, I have no faith in politicians
  • faith, confidence, trust - be given (entrusted with) some responsibility (a task)

Hur används ordet förtroende

  1. En berömd lågkonjunktur är "Den stora depressionen", som utlöstes med börskraschen i USA i oktober 1929. Stora lågkonjunkturer (recessioner) har oftast följt så kallade bankrusningar då förtroende för bankväsendet har minskat och penningpolitiken blivit ifrågasatt. Bankrusningar uppstår ur att bankernas reservkvot, dvs tillgångar inte täcker upp de lån man har emot sina fordringsägare. (källa)
  2. Miljön i vilken tjänsten utförs betyder mycket för vilken nivå av förtroende som kunden får för organisationen. Exempelvis äter man inte gärna på en ostädad restaurang, eller anlitar en kirurg som har sin mottagning bakom en återvinningscentral ute i skogen. Uniformer kan vara andra tecken på fysiska bevis, eftersom de visar upp en enad och välorganiserad struktur och därför kan ge kunden en känsla för organisationens image. (källa)
  3. Autentiska ledare är personer som har en positiv kraft men har lägre profil, människor inspireras av ledare som har stor äkthet som leder genom sitt exempel och skapar ett sunt moraliskt klimat med transparens, förtroende, integritet och höga moraliska krav. (källa)
  4. Det ansågs inte innebära full avsättning, utan endast en förlust av ständernas förtroende och ett följaktligt avlägsnande från rådsämbetets utövning, men med bevarande av rådsvärdigheten och i regel med en årlig pension. (källa)
  5. Lurendrejeri (bondfångeri) betyder i modern svenska en planerad handling som är tänkt att vinna förtroende hos en person för att sedan bedra denne, ofta i syfte att tillskansa sig pengar. Denna typ av brott sorteras i Sverige in under bedrägeri, dobbleri eller förskingring. Ordet betydde ursprungligen smuggling. (källa)
  6. I Sverige och internationellt finns riktlinjer för att allmänheten och beställare ska känna förtroende till att undersökningarna utförs enligt vetenskapliga principer och att respondenter och insamlad data hanteras etiskt korrekt. Datainsamlingen delas in i två olika grupper, primärdata och sekundärdata. (källa)
  7. Medan konfliktparterna har ansvaret för innehållet, är medlarens ansvar själva processen. En konfliktsituation är ofta kaotisk. Det gäller för medlaren att skapa trygghet och en struktur genom vilken konfliktparterna konstruktivt kan kommunicera med varandra. Konfliktparterna skall känna förtroende för medlarens kompetens och opartiskhet. Medling är ofta konfidentiell, vilket också medför trygghet för konfliktparterna. (källa)
  8. I Sverige användes milstolpar från 1649 års Gästgivarordning till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senare häradsvägar. Genom stormaktstidens ökande centralförvaltning och ökande resande, hade belastningen på allmogens skjutsplikt nått outhärdliga nivåer och en lindring var oundgänglig. Det skedde genom att Kronan införde (och strikt tillämpade) traktamenten och resepenningar till sina ämbetsmän, vilket i sin tur skapade behov av kunskap om avstånd i landet. Tidigare användes landskapsmilar, som skiljde sig från landskap till landskap. Att överge de gamla bekanta och erkända olika landskapsmilarna och övergå till en enda gemensam mil, krävde konkreta och erkända markeringar som kunde vinna allmogens förtroende. Lösningen blev milstolpar, något som funnits i Europa under Romartiden och därefter i Danmark under 1500-talet. Vanligen sattes en större stolpe upp vid varje hel mil, och mindre stolpar som markerade halva och fjärdedels mil. På sina håll sattes två trästolpar upp på helmilplats, en på var sida av vägen. Det är då svensk gammal mil som avses, vilket motsvarade 18000 alnar, alltså cirka 10 688 meter. (källa)
  9. Riksdagen kan på förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.