Galater Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder galater, varianter, uttal och böjningar av galater

Galater synonym, annat ord för galater, vad betyder galater, förklaring, uttal och böjningar av galater.

Vad betyder och hur uttalas galater

Galater uttalas galat|er [-a´t-] och är ett substantiv plural.

Galater betyder:

Ordformer av galater

Plural

galater
obestämd grundform
galaters
obestämd genitiv
galaterna
bestämd grundform
galaternas
bestämd genitiv

Galater är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet galater

  1. Galater (latin: Gallograeci, grekiska: Γαλάται) var en keltisk folkgrupp som under antiken levde i Galatien i Mindre Asien.
  2. Galaterna kom ursprungligen till Balkan via Transsylvanien och norra Serbien på 300-talet f.Kr. År 280 f.Kr. anträdde de ett plundringståg genom Makedonien som slutligen nådde norra Grekland där de stoppades i Delfi av Aitoliska förbundet. Samtidigt som plundringståget mot Grekland plundrade en annan grupp galater i Thrakien, dessa kom 278 f.Kr. att städslas som legosoldater i Bithynien för att utkämpa en tronföljdsstrid och genom detta kom galaterna att nå Mindre Asien där de under några års tid fortsatte med olika plundringståg.
  3. Efter att galaterna i Mindre Asien år 275 f.Kr. besegrats av det Seleukidiska riket under ledning av Antiochos I kom de att slå sig ned på höglandet runt floden Halys, ett område som med tiden blev det löst sammansatta keltiska riket Galatien. Galaterna fortsatte plundringar i området kring Galatien i decennier innan kung Attalos I av Pergamon 230-228 f.Kr. besegrade Galatien i ett krig.
  4. Galaterna utgjordes av tre olika folkstammar: trokmer, tolistobogier och tektosager. Dessa tre folk styrde efter förlusten mot Pergamon över sina respektive områden mer eller mindre på egen hand och kom under 000-talet f.Kr. att utvecklas till romerska vasaller och Galatien inlemmades som en provins i det romerska riket år 25 f.Kr.
  5. Galaterna höll länge fast vid sina traditioner och sin kultur och ännu på 300-talet e.Kr. talade många av dem keltiska språk. Under 400- och 500-talen e.Kr. kom de emellertid att assimileras med omkringliggande folkgrupper.
  6. Galaterna är kända för eftervärlden genom aposteln Paulus som besökte området flera gånger under sina resor och även skrev ett brev, Galaterbrevet, till församlingarna i området.
  7. Svenska Dagbladet: Historiebloggen: Vilka var galaterna? Dick Harrisson Läst: 12 maj 2018. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.