Glasögon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glasögon, varianter, uttal och böjningar av glasögon

Glasögon synonym, annat ord för glasögon, vad betyder glasögon, förklaring, uttal och böjningar av glasögon.

Synonym till glasögon

Vad betyder och hur uttalas glasögon

Glasögon uttalas glas|ög|on och är ett substantiv plural.

Ordformer av glasögon

Plural

glasögon
obestämd grundform
glasögons
obestämd genitiv
glasögonen
bestämd grundform
glasögonens
bestämd genitiv

Glasögon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet glasögon

  1. Guld är ett mycket dyrt material att tillverka glasögon med, även om det har flera fördelar. Guld kan inte förstöras genom kemisk inverkan och det är mycket formbart. Men enbart guld kan inte användas som material, eftersom det är alldeles för mjukt för att hålla. Man använder sig istället av gulddoublé med en oädel metall eller alternativt en metallegering i grunden, på vilken sedan lägges ett tunt lager med guld. Detta kan även göras med elektrolytisk ytbehandling (guldplätering), som är en billigare variant och numera vanligare.
  2. Glasögon kan också bäras som ett rent modetillbehör även för personer som inte har synfel. Oftast kännetecknas de av att de säljs med fönsterglas. I andra änden av skalan finns personer som inte tycker att glasögon ser bra ut och av detta eller andra skäl väljer kontaktlinser för att korrigera synen. Kontaktlinser kan också användas för att tillfälligt ändra ögonfärgen, till exempel vid filminspelningar.
  3. Liksom i så mycket annat går glasögonmodet i vågor. John Lennon populariserade de runda mormorsglasögonen på 1960-talet. På 1970-talet tenderade glasen att vara väldigt stora, för att på 1990-talet ha gått mot allt mindre modeller.
  4. Glasögonbärare har i många sammanhang ansetts vara intelligenta och/eller nördar. Tandställning och glasögon tillsammans anses vara de största symbolerna för en töntig person (detta förekommer självklart oftast i filmer och inte lika ofta i verkligheten). I synnerhet personer med tjocka glas har förknippats med nördighet. En tönt som Clark Kent kunde till exempel med sina glasögon knappast misstänkas vara Stålmannen. Den unga bibliotekarien eller bokhandelsbiträdet med uppsatt hår och glasögon förvandlas till en skönhet enbart när hon släpper ner håret och tar av sig "brillorna".
  5. Idag har glasögon av flera anledningar förlorat sin tidigare töntstämpel. Därutöver är glasögon sedan länge en del av modeindustrin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.