God Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder god, varianter, uttal och böjningar av god

God synonym, annat ord för god, vad betyder god, förklaring, uttal och böjningar av god.

Synonymer till god

Vad betyder och hur uttalas god

God uttalas god ibl. äv. vard. ¹go och är ett adjektiv gott goda, bättre bäst.

God betyder:

Ordformer av god

Böjning (i positiv) god en ~ + subst. gott ett ~ + subst. goda den/det/de ~ + subst. gode den ~ + mask. subst. Komparation bättre en/ett/den/det/de ~ + subst. bäst är ~ bästa den/det/de ~ + subst. bäste den ~ + mask. subst. Alternativa böjningsformer komparation godare en/ett/den/det/de ~ + subst. godast är ~ godaste den/det/de ~ + subst. Variantstavning böjning (i positiv) go en ~ + subst. goa den/det/de ~ + subst. goe den ~ + mask. subst. Variantstavning komparation goare en/ett/den/det/de ~ + subst. goast är ~ goaste den/det/de ~ + subst.Övriga former godo i vissa uttryck godan i vissa uttryck

God är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

God på Engelska

  • good - good effect, a lot of help, good shape, good visibility, close friend
  • good - morally superior, a lovely little child, a good person
  • nice, pleasant, tasty - a tasty soup

Hur används ordet god

  1. En god man är i Sverige en (fysisk) person som utses av allmän domstol för att utföra ett visst uppdrag. Den vanligaste formen av godmanskap anordnas med stöd av 11 kap. 4 § föräldrabalken. Enligt detta lagrum kan rätten anordna godmanskap för en person om denne på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller annat liknande förhållande, behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det är tingsrätten som beslutar om godmanskap och förvaltarskap. Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person. Den som är underårig eller som själv har förvaltare får inte vara god man eller förvaltare. (källa)
  2. Det ondas problem, Epikuros paradox eller Teodicéproblemet, avser frågan varför en allsmäktig, allvetande och allgod Gud tillåter det onda som finns i världen. Om man utgår från vad Gudsbegreppet bör innebära och frågar sig vilka egenskaper som krävs för att något skall vara ett värdigt objekt att dyrka kan ett naturligt svar vara att Gud måste vara något eller någon, som åtminstone är väldigt mäktig med vidsträckta kunskaper och som är moraliskt god. Den kristna guden brukar anses vara allsmäktig, allvetande och allgod. (källa)
  3. När man hälsar på en person kan man på svenska till exempel säga "hej" eller "god dag" och när man lämnar personen "hejdå" eller "adjö". Ursprungligen önskade man varann god hälsa, därav namnet. Uttrycket "tjänare" är vad som blivit kvar av hälsningsfrasen "Er ödmjuke tjänare". I nutid har "hej" nästan trängt ut andra hälsningsfraser, som "god dag", "god middag" och "god kväll". (källa)
  4. God tro (latin bona fides, franska bonne foi, tyska guter Glauben) är en juridisk term som står för att en person som tar emot något från en annan person har föreställningen eller uppfattning att den senare verkligen är behörig som fångesman. Det innebar, i synnerhet förr i svensk rätt, att den senare personen hade befogenhet att låta mottagaren få den rätt som avses. (källa)
  5. Etik (etiker) (från gr. ethos, 'etos', 'sed') är en teoretisk och kritisk reflektion över moralen. Den är en vetenskaplig disciplin som hör hemma dels inom den praktiska filosofin (moralfilosofi), dels inom teologin (moralteologi). Som en vetenskap om moralen studerar den frågan om moraliska omdömens semantiska funktion och frågan om hur moraliska omdömen kan berättigas. Det finns även inriktningar inom filosofi som menar att filosofi inte är en vetenskap utan att det är ett eget område som är jämförbart med vetenskap. Inom vetenskap vill människan nå opersonliga universella svar, men inom filosofin menas då att svaren ofta i någon bemärkelse är personliga. Etiken behandlar också kritiskt frågorna om vad som utmärker en god handling och vad som kännetecknar en god människa. Studiet av etik brukar delas in i tre underområden: normativ etik, metaetik och tillämpad etik. (källa)
  6. I USA är Church of God in Christ (COGIC) den största pentekostala rörelsen. Assemblies of God som tillhör "higher life movement" är den nästörsta Pingstkyrkan i USA, dock större utanför USA. Det finns även ett samfund som heter International Pentecostal Holiness Church och som i likhet med Church of God in Christ tillhör helgelserörelsen. Slutligen finns United Pentecostal Church International och AFM Church of God, som båda tillhör den antitrinitariska Oneness-rörelsen. (källa)
  7. Grunden för all redovisning är att den ska ske enligt god redovisningssed. Med det menas att med utgångspunkt från de lagar som finns tillämpa de redovisningsrekommendationer som utges av de normsättande organisationer som finns inom redovisningsområdet. (källa)
  8. En god förståelse för vetenskapliga metoder, analys och tolkning, och vilken vetenskap tandvård vilar på. (källa)
  9. Sommaren 2007 seglade Havhingsten på sin första långresa, över Nordsjön, norr om Skottland och till Dublin. Skeppet tillryggalade 1 196 sjömil under 45 dagar, varav 243 timmar till sjöss. En stor del av tiden gick åt i hamn, antingen för vila och uppvisning eller i väntan på god vind, också om ett vikingaskepp gott klarar av att kryssa, är segling mot hög sjö långsam och en stor påfrestning både för skepp och besättning. Medelfarten under hela resan (ett bogseravsnitt undantaget) var 4,5 knop, betydligt högre på enskilda etapper. (källa)
  10. Revisionen i kommuner, landsting och regioner ska ske enligt god revisionssed. Med god revisionssed menas goda principer och sådana tillvägagångssätt i revisionen som tillämpas i en kvalitativt representativ krets. Tillsammans med lagstiftningen utgör god revisionssed den viktigaste plattformen när revision genomförs. De två främsta normeringsorganen för den kommunala revisionen i Sverige är Sveriges Kommuner och Landsting och Sveriges kommunala yrkesrevisorer (SKYREV) . Sveriges Kommuner och Landsting ger bl. a. ut skriften God revisionssed i kommunal verksamhet som innehåller aktuell praxis på området. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.