Grekisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grekisk, varianter, uttal och böjningar av grekisk

Grekisk synonym, annat ord för grekisk, vad betyder grekisk, förklaring, uttal och böjningar av grekisk.

Vad betyder och hur uttalas grekisk

Grekisk uttalas grek|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av grekisk

Böjning (i positiv) grekisk en ~ + subst. grekiskt ett ~ + subst. grekiska den/det/de ~ + subst. grekiske den ~ + mask. subst.

Grekisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Grekisk på Engelska

  • Greek - of or pertaining to Greece, Greek music

Hur används ordet grekisk

  1. Abdera (grekiska Ἄβδηρα) var under antiken en grekisk stadsstat i Thrakien, 17 km ost-nordost om floden Nestos mynning, nästan mitt emot ön Thassos. Platsen ligger nu i den moderna grekiska prefekturen Xanthi i distriktet Östra Makedonien och Thrakien. Samhället Abdera (nygrekiskt uttal: Avdira) hade år 2001 ett invånarantal på 3 917. (källa)
  2. Adonis är i grekisk mytologi en gud som symboliserade årstidernas växlingar, och inlånad från syrisk-fenicisk religion, möjligtvis via den feniciska kolonin Cypern. Enligt Svenska Akademiens ordbok är Adonis även en skämtsam beteckning för en man som är mycket mån om sitt utseende, en sprätthök eller snobb. (källa)
  3. Under medeltiden ersattes tornen med plattformar för bågskyttar och slungkastare. Någon gång under senantiken eller tidig medeltid övergick man även till trekantiga latinsegel och under det bysantiska riket användes även grekisk eld, en tidig form av eldkastare, som anfallsvapen. Det sista stora galärslaget var slaget vid Lepanto 1571. Från slutet av 1600-talet blev galärerna gradvis utkonkurrerade av segelfartyg i rollerna som både krigs- och handelsfartyg. Galärer fanns kvar ända in på tidigt 1800-tal i kustflottor, bland annat den svenska skärgårdsflottan och dess ryska motsvarighet. (källa)
  4. Linné gav ursprungligen växten namnet Rhamnus catharticus (maskulinum), som emellertid senare ändrats till Rhamnus cathartica, som är femininum och anses språkligt riktigare benämning. Alla växters vetenskapliga namn anges numera i femininum, även om växten är ett skildkönat hanträd. Catharticus (katarsis) syftar på användning som laxerande medel. Rhamnus var en sorts tornig buske i klassisk grekisk och romersk litteratur. (källa)
  5. För andra innebörder av gigant, se Gigant, grekisk mytologi. (källa)
  6. Gorgoner (av grek. gorgós "fruktansvärd) var i grekisk mytologi tre kvinnliga monster med hår av giftiga ormar. De tre gorgonerna var systrarna Medusa, Stheno (Steino) och Euryale som var döttrar till gudarna Forkys och Keto. Av systrarna är Medusa är den som är mest känd och den av systrarna som blir dräpt av hjälten Perseus. Medusa är också den enda av systrarna som är dödlig, Stheno och Euryale beskrivs som odödliga. Den som såg någon av gorgonerna skulle enligt myten direkt förvandlas till sten. Zeus och Athenas sköld Aigis är prydd med ett gorgonhuvud. I konsten framställdes gorgonerna antingen som vedervärdigt fula, eller i senare antik konst, ofta sköna men med av smärta förvridna drag. (källa)
  7. Gracer – mytologiska väsen inom bland annat grekisk mytologi, se Chariter. (källa)
  8. Termen kan även användas om den klassiska grekiska kulturens anda och imitation av klassisk grekisk stil i moderna konstverk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.