Greppa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder greppa, varianter, uttal och böjningar av greppa

Greppa synonym, annat ord för greppa, vad betyder greppa, förklaring, uttal och böjningar av greppa.

Synonymer till greppa

Vad betyder och hur uttalas greppa

Greppa uttalas greppa och är ett verb -de.

Greppa betyder:

Ordformer av greppa

Aktiv

greppa
infinitiv
greppar
presens
greppade
preteritum
greppat
supinum
greppande
presens particip
greppa
imperativ

Passiv

greppas
infinitiv
greppas
presens
greppades
preteritum
greppats
supinum

Perfekt particip

greppad en
~ + subst.
greppat ett
~ + subst.
greppade den/det/de
~ + subst.

Greppa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Greppa på Engelska

  • grasp, grab hold of - as he fell he tried to grab my arm

Hur används ordet greppa

  1. Skridskoåkning är ett sätt att förflytta sig med hjälp av på fötterna fastsatta redskap som glider bra i en riktning och samtidigt greppar bra vinkelrätt mot denna riktning. Som redskap används vanligen skridskor men även exempelvis skidor kan man åka skridsko med, så kallad skate. Vanliga underlag är is och asfalt men skridskoåkning kan även ske mot andra underlag. (källa)
  2. Bänkpress går ut på att man ligger på rygg på en plan bänk med bägge fötterna i golvet. Man greppar en skivstång som ligger på en ställning vid huvudänden och lyfter ut den från ställningen. På signal från domaren sänks skivstången mot bröstet där den skall ligga still, varpå domaren ger signal att stången får pressas. Stången pressas sedan rakt uppåt tills armarna är fullt utsträckta utan att sänkas under lyftet. Därefter ger domaren signal att stången skall läggas tillbaks på ställningen. För godkänt lyft får fötter, rumpa, axlar och huvud ej lyftas/flyttas under lyftet. (källa)
  3. Tafatt (finns ett flertal regionala namn) är en traditionell lek som kan utövas av två eller fler utövare. Den går ut på att minst en person (ibland kallad "ha'n", eg. "har den", och ibland kallad "den som är", "den som tar" eller "tagaren"), har till uppgift att springa ifatt och greppa tag i eller röra vid andra deltagare samtidigt som ett speciellt kodord utropas. Detta "kodord" överensstämmer ofta med lekens regionala namn. Om den som jagar lyckas med sin uppgift går uppdraget vidare till den greppade eller rörda deltagaren. Det eventuella jägarbandet utväxlas och leken fortsätter. Deltagarna som jagas kan för att väcka tagarens uppmärksamhet och jaktinstinkt ropa den klassiska tafattfrasen "du kan inte ta mig", som vanligen utropas med samma retfulla satsmelodi som i barnramsan Skvallerbytta bing bång. (källa)
  4. Vissa jojoars känslighet kan ställas in genom att man skruvar isär eller ihop skivorna. När de på en sådan jojo är ihopskruvade maximalt innebär det att jojon lättare greppar snöret och kan vara svårare att få den att spinna eller att spinna länge. Ju mer man skruvar isär skivorna desto lättare är det att få jojon att spinna och få den att spinna länge, men istället reagerar den inte lika lätt på ett ryck när man vill få upp den, den greppar inte tråden lika enkelt. (källa)
  5. En godkänd Tyngdlyftningsstång för herrklass är 2,2 m lång med en greppdiameter om 2,8 cm och en vikt av 20 kg. För damklass är skivstången 2,05 m lång med en greppdiameter på 2,5 cm och en vikt av 15 kg. Stången ska ha lättrullande kullager för att stången ska kunna snurras lätt vid utförande av de explosiva, "rullande" lyften ryck och stöt. Stången har både räfflat område (lettring) där man greppar och slät yta där stången skall glida mot benen. Vid tävling används, förutom vikter, två st viktlås som väger 2,5 kg styck. (källa)
  6. Vid tävlingsbordet sätter motståndarna ner armbågen (på den tävlande armen) på en så kallad armbågsplatta på bordet. De greppar sedan tag i varandras händer med den tävlande armen med så kallad tum-fattning. Med den icketävlande handen greppar de tävlande tag runt ett speciellt handtag som finns på vardera sidan av bordet. De tävlande måste under hela matchen hålla i detta handtag. Tävlingsmatcher döms alltid av två domare som har till uppgift att kontrollera att allt gårätt till från startögonblicket till dess att någon av de tävlande vunnit matchen. Den ena domaren är huvuddomare vid bordet och den andra assisterande. Huvuddomaren har som uppgift att rent fysiskt både kontrollera samt rätta till de tävlandes uppgreppning samt position vid bordet inför starten. Den assisterande domaren har som uppgift att genom diverse handgester och muntligen, ge huvuddomaren information om hur de tävlandes startposition ser ut från den motsatta sidan av bordet, som huvuddomaren inte kan se. (källa)
  7. Den 28 maj 2016 föll en treårig pojke ner i grunt vatten inne i Harambes inhägnad. Vakterna signalerade direkt åt gorillorna att lämna utställningplatsen, vilket de två honorna gjorde. Hanen Harambe valde istället att undersöka barnet i vattnet. Vittnen som var närvarande fick olika intryck av gorillans behandlande av barnet, vissa ansåg att barnet släpades och greppades på ett aggressivt sätt medan andra ansåg att det såg ut som om Harambe skyddade barnet. Vittnen berättade även att åskådares skrik och reaktioner stressade gorillan. (källa)
  8. En pincett är ett verktyg som används för att hantera föremål som är för små för att enkelt greppas med fingrarna, eller då man vill undvika att fett och smuts från fingrarna eller fingeravtryck hamnar på föremålet. Omvänt kan man använda en pincett för att inte själv bli smutsig eller smittad, när man ska hantera något smutsigt föremål. (källa)
  9. Skottkärra kallas en- eller ibland tvåhjulig vagn med två skalmar avsedda att greppas av en person. Den används framförallt för att transportera löst material vid trädgårdsskötsel, stallgödsel, djurfoder och vid byggen. (källa)
  10. Man skiljer på ljuster där fisken spetsas och s.k. sågljuster där fisken fastnar mellan hullingförsedda tänder. Ett annat redskap har varit ålsax, ett saxliknande redskap som greppade om fisken, dessa redskap är fästa vid en stång av trä anpassade till vattendjupet vid fångsttillfället. Det var smederna i de kustnära samhällena som smidde och utvecklade ljustren i samråd med den fiskande ortsbefolkningen. Ett av dessa för sin form och funktion vedertagna ljustren utvecklades i Blekinge och benämns blekingeljuster. Breda ljuster (ca 400 mm) användes på botten av sand, tång, eller gräsbotten medan de smalare användes på stenbotten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.