Begripa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder begripa, varianter, uttal och böjningar av begripa

Begripa synonym, annat ord för begripa, vad betyder begripa, förklaring, uttal och böjningar av begripa.

Synonymer till begripa

Vad betyder och hur uttalas begripa

Begripa uttalas be|gripa och är ett verb begrep, begripit, begripen begripet begripna, pres. begriper.

Ordformer av begripa

Aktiv

begripa
infinitiv
begriper
presens
begrep
preteritum
begripit
supinum
begripande
presens particip
begrip
imperativ

Passiv

begripas
infinitiv
begrips
presens
begreps
preteritum
begripits
supinum

Perfekt particip

begripen en
~ + subst.
begripet ett
~ + subst.
begripna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

begripes
presens

Begripa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Begripa på Engelska

  • understand, perceive, grasp, comprehend - I just don', t get it, understand children

Hur används ordet begripa

  1. Den person som förr skötte matlagning och städning åt en ungkarl av medelklass kallades oftast hushållerska, eftersom hon ansågs begripa dessa sysslor betydligt bättre än arbetsgivaren, och arbetade därför mycket självständigt. Hon hanterade en hushållsbudget, skötte matinköpen, bestämde vad arbetsgivaren skulle ha till middag, och avgjorde själv när hon behövde städa. I familjer med en person anställd i hushållet, nöjde man sig oftast med en piga/barnflicka/hembiträde, eftersom den icke förvärvsarbetande hustrun skötte hushållerskans ekonomiska sysslor och planeringsuppgifter. (källa)
  2. Idiot (grekiska idiotes, av idios, 'egen'), ursprungligen en enskild man eller kvinna i motsats till en offentlig, sedermera någon ur hopen, en okunnig, obildad person. Även föråldrat uttryck för en person som är oförmögen att begripa eller lära något (grav eller måttlig utvecklingsstörning, även: fåne, sinnesslö, förståndssvag, ärkedum, kretin). Ordet introducerades för att ta bort det tidigare mera nedsättande begreppet dumbe, men har senare fått samma stigmatiserande betydelse. (källa)
  3. Intelligens attraherar mångas nyfikenhet och det är ett begrepp med enorm värdeladdning i flera moderna kulturer. Begreppet är också ett av de mest omstridda, som nämnts tidigare i frågor om skillnader på kön eller etnicitet. Om någon bedöms professionellt som "intelligent" eller "ointelligent" kan detta få mycket allvarliga konsekvenser för den människan. Hur begreppet används i kliniskt eller pedagogiskt arbete debatteras flitigt och är ständigt föremål för prövningar och trender. (källa)
  4. Fram till 1930-talet skilde ekonomiska analytiker inte på individuella ekonomiska beteenden och aggregerade beteenden. I och med 1930-talets stora depression då hela den utvecklade världen led på samma gång, och då teorier om nationalinkomst och produktstatistik dök upp, började begreppet makroekonomi dyka upp. Speciellt inflytelserik var John Maynard Keynes som bland annat formulerade olika teorier för att försöka förklara den stora depressionen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.