Grundad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundad, varianter, uttal och böjningar av grundad

Grundad synonym, annat ord för grundad, vad betyder grundad, förklaring, uttal och böjningar av grundad.

Vad betyder och hur uttalas grundad

Grundad uttalas grund|ad och är ett adjektiv.

Grundad betyder:

Ordformer av grundad

Böjning (i positiv) grundad en ~ + subst. grundat ett ~ + subst. grundade den/det/de ~ + subst.

Grundad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Grundad på Engelska

  • based

Hur används ordet grundad

  1. Djursholms samskola, grundad 1891, 1982–2004 kommunal grundskola, sedan uthyrd till Viktor Rydberg Gymnasium. (källa)
  2. Statens egnahemslånefond, grundad 1904. (källa)
  3. Grundad teori (engelska grounded theory) är en forskningsmetod som utvecklats inom medicinsk sociologi och används inom många andra forskningsområden, exempelvis företagsekonomi och pedagogik. Grundad teori (GT) är en form av empirism: empirisk forskning har iakttagelser av verkligheten som den enda källan till kunskap. GT är enligt sökning i olika databaser världens mest citerade forskningsmetod för att analysera kvalitativa data från marknadsföring till omvårdnad. (källa)
  4. Den svenska skämtteckningens tidigaste mästare är Sergel, Martin och Ehrensvärd, som på 1700-talet gärna illustrerade sina brev med karikatyrer av vänner och ovänner. En svensk skämtpress uppstod i slutet av 1800-talet med bland annat Söndags-Nisse, grundad 1862, och Strix, startad 1897 av Albert Engström, vår mest folkkära skämttecknare. I dessa tidningar medarbetade även Oskar Andersson (OA) och Anders Forsberg. I Naggen, grundad 1912,tecknade bland annat Adolf Hallman och Einar Nerman, Bertil Lybeck och Eigil Schwab. (källa)
  5. En äkta kalaskokerska var däremot Anna-Maria Zetterstrand (1763–1844). Hon anlitades till bjudningar och fester samt hade en matbutik. Hennes receptsamling gavs ut av dottern Sofia Maria 1863 med titeln Kok- och Hushålls-bok, grundad på 80-årig öfning och erfarenhet i kokkonsten och hushållningen. (källa)
  6. Royal Academy of Arts i London, Storbritannien, grundad 1768. (källa)
  7. Revisionistisk sionism – en rörelse grundad av Zeev Jabotinsky som ville återskapa politisk sionism grundad av Theodor Herzl. (källa)
  8. En pensionsstiftelse är en av arbetsgivare grundad stiftelse vars uteslutande ändamål är att trygga utfästelser om pension till arbetstagare eller arbetstagares efterlevande. Arbetsgivaren kan inom vissa gränser dra av kostnad för avsättning till stiftelsen. Utbetalning av pension till de anställda görs av arbetsgivaren men ur stiftelsens årsavkastning eller om dess förmögenhet överstiger värdet av pensionsutfästelserna har arbetsgivaren rätt att gottgöra sig ur stiftelsen för sina pensionskostnader. Stiftelsens uppgift är enbart att trygga arbetsgivarens pensionsutfästelser, inte att betala pensionen. (källa)
  9. En (kommersiell) bokklubb är en metod att sälja böcker i form av abonnemang. Bokklubbar kan drivas av bokförlag (exempelvis Bokklubben Svalan, drivs av Bonniers, grundad 1942), av intresseföreningar (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek) eller av kändisar (Oprah Winfreys bokklubb). Medlemmen eller kunden får med jämna mellanrum en bok eller ett bokpaket med posten och betalar eller returnerar böckerna. Bokklubbar utgör en viktig gren av bokhandeln, som på en gång kan sälja en stor upplaga med förutsägbar efterfrågan och gott pris för kunden . Titlarna är sådana som tidigare har getts ut och sålt bra, eller litterära klassiker. (källa)
  10. För att till en början nästan uteslutande ha varit böndernas högre undervisningsanstalt, blev folkhögskolorna från början av 1900-talet även förknippade med arbetarrörelsen, med skolor som Brunnsvik, grundad 1906. Efterhand har ytterligare folkrörelser tillkommit, som förestår så kallade rörelseskolor. Exempel är nykterhetsrörelsen (till exempel Tollare folkhögskola), idrottsrörelsen (till exempel Lillsveds idrottsfolkhögskola och Bosöns idrottsfolkhögskola), kyrkor och samfund, samt andra folkrörelser och idéburna organisationer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.