Grunda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grunda, varianter, uttal och böjningar av grunda

Grunda synonym, annat ord för grunda, vad betyder grunda, förklaring, uttal och böjningar av grunda.

Synonymer till grunda

Vad betyder och hur uttalas grunda

Grunda uttalas grunda och är ett verb -de  grundmåla; grundlägga; lägga till grund för ngt; stödja ngt el. sig på  grunda upp el. igen bli grundare, slamma igen.

Ordformer av grunda

Aktiv

grunda
infinitiv
grundar
presens
grundade
preteritum
grundat
supinum
grundande
presens particip
grunda
imperativ

Passiv

grundas
infinitiv
grundas
presens
grundades
preteritum
grundats
supinum

Perfekt particip

grundad en
~ + subst.
grundat ett
~ + subst.
grundade den/det/de
~ + subst.

Grunda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Grunda på Engelska

  • found - the bank was founded in 1856
  • prime
  • base, support - base one', s opinions on sth., be base on sth.

Hur används ordet grunda

  1. Gradning är en fogning med ett spår i det ena arbetsstycket där det andra kan skjutas in, exempelvis ett hyllplan i en hyllvägg. Med hjälp av en gradsåg snedsågas två grunda spår i hyllväggen på hylltjocklekens avstånd från varandra och med en grundhyvel tas materialet mellan sågspåren bort. Med en gradhyvel hyvlas motsvarande uttag i hyllans ände. Vinkeln på spår och uttag bör vara cirka 70 grader och profilen på spåret kallas laxstjärt. Gradning kan också göras med hjälp av handöverfräs. (källa)
  2. I Sverige är gravstenar oftast av granit men även marmor och andra material förekommer. En vertikal, slipad granitsten med skrift i versal Helvetica och djupblästrad skrift med ett inskriptionsdjup på minst 4 millimeter (helst 5 mm) anses vara helt underhållsfri och är läsbar i flera hundra år. Där inskriptionsdjupet endast är 1,5 à 2 mm erfordras regelbundet underhåll för bibehållen god läsbarhet. Är skriften förgylld bör underhåll ske med intervall på 10 à 15 år. Liggande stenar samt stenar med grunda inskriptioner är läsbara väsentligt kortare tid. En liggande marmorsten måste ofta bytas ut redan efter 30 år i svenska klimat, men vid Medelhavet är läsbarheten god ännu efter flera hundra år. En vertikal sten bör helst vara så hög, att inskriptionen är läsbar även om marken är täckt av ett för orten normalt snötäcke. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.