Forma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder forma, varianter, uttal och böjningar av forma

Forma synonym, annat ord för forma, vad betyder forma, förklaring, uttal och böjningar av forma.

Synonymer till forma

Vad betyder och hur uttalas forma

Forma uttalas forma och är ett verb -de.

Forma betyder:

Ordformer av forma

Aktiv

forma
infinitiv
formar
presens
formade
preteritum
format
supinum
formande
presens particip
forma
imperativ

Passiv

formas
infinitiv
formas
presens
formades
preteritum
formats
supinum

Perfekt particip

formad en
~ + subst.
format ett
~ + subst.
formade den/det/de
~ + subst.

Forma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Forma på Engelska

  • model, fashion, form, shape - shape one', s own future

Hur används ordet forma

  1. Förr användes gjutjärn i många fler sammanhang än idag, men det har till stor del konkurrerats ut av andra material. Gjutprocesser är dock fortfarande mycket produktionseffektiva, om de används rätt. Det är lätt att forma komplexa former med gjutning. Idag tillverkas till exempel stekpannor, bromsskivor, motorblock, manhålsluckor. (källa)
  2. Studiet av det inre regelsystemet sträcker sig vidare än inom traditionell grammatik, alla aspekter av hur språket bildas omfattas: fonetik beskriver de talljud som ingår i språket. Fonologi beskriver användningen av ljud för att forma orddelar. Morfologi beskriver olika former av ord och orddelar. Syntax beskriver hur ord och orddelar sammanfogas till satser. Därutöver finns semantik och pragmatik. (källa)
  3. Djurfoder/foder är föda till djur vid utfodring av livsmedelsproducerande djur t.ex. lantbrukets djur (nötboskap, grisar, hästar, fjäderfä) eller sällskapsdjur (hundar och katter). Fodret kan vara av animaliskt eller vegetariskt ursprung. Vanliga typer av foder inom lantbruket är olika former av grovfoder t.ex. hö och ensilage och kraftfoder i forma av (krossat) spannmål eller olika pelleterade kraftfoder. Höfrö är en blandning av fröer av foderväxter som sås samtidigt. (källa)
  4. Vid vaxning anbringas varmt vax eller någon liknande massa på huden. När vaxet kallnat och stelnat avlägsnas det med ett kraftigt ryck varvid håret följer med rötterna. Vaxning ger ett långvarigare resultat än rakning, men efter omkring två till fyra veckor har håret blivit synligt igen. Vaxning är en vanlig metod för att avlägsna hår från större hudpartier, exempelvis underbenen. Vaxning av pubesområdet kallas ibland brasiliansk vaxning. Den brasilianska vaxningen innebär ofta att allt hår avlägsnas, ibland med en liten noggrant formad remsa kvar. (källa)
  5. Intarsia eller intarsiatura är en italiensk term för en typ av inläggning där platta utsmyckningar gjorda av bitar av olika färgade träslag är inlagda för att forma ornamentala mönster, arkitektoniska perspektiv, figurscener med mera på bland annat väggpaneler, körstolar och möbler i rum. Även sten, metall, glas och andra material kan användas. Ordet marketeri är en synonym för intarsia. Intarsia har utförs med olika teknik under årtusenden. Intarsia förknippas i modern tid med dekoration utförd i trä. Hantverkaren som yrkesmässigt arbetar med intarsia kallas dekopör. (källa)
  6. Erosion är en naturlig process. Den har tillsammans med de tektoniska processerna format jordytan. På många ställen har människan påverkat den (jordbruk, avskogning, överbetning, väg- och järnvägsbygge), vilket oftast inneburit en högre erosionstakt, speciellt ökad vinderosion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.