Övertala Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övertala, varianter, uttal och böjningar av övertala

Övertala synonym, annat ord för övertala, vad betyder övertala, förklaring, uttal och böjningar av övertala.

Synonymer till övertala

Vad betyder och hur uttalas övertala

Övertala uttalas över|tala och är ett verb -de.

Övertala betyder:

Ordformer av övertala

Aktiv

övertala
infinitiv
övertalar
presens
övertalade
preteritum
övertalat
supinum
övertalande
presens particip
övertala
imperativ

Passiv

övertalas
infinitiv
övertalas
presens
övertalades
preteritum
övertalats
supinum

Perfekt particip

övertalad en
~ + subst.
övertalat ett
~ + subst.
övertalade den/det/de
~ + subst.

Övertala är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Övertala på Engelska

  • persuade - I persuaded him to come along

Hur används ordet övertala

  1. Sommaren 1740 sändes Taubes söner till sina gods i Holstein, och det förväntades att hon skulle följa efter dem. Hedvig Taube vägrade först att resa, men övertalades av Hessens president Danckelmann, som hotade henne med förlust av hennes hessiska pension. Karl Gyllenborg och Karl Sparre försökte förgäves övertala henne att stanna. Hon fortsatte dock inte till sina söner i Tyskland, utan stannade på gården Östermalma utanför Nyköping hos sin svåger greve Wolter Reinhold Stackelberg. Under riksdagen 1740–1741 uppkom en god situation för Hattarna att anfalla Ryssland med stöd av Frankrike. Genom att visa sitt stöd för kungens återupptagna förbindelse med Hedvig Taube lyckades Hattarna få kungens stöd för krig med Ryssland 1741, trots att drottningen var emot kriget. Därefter gav sig kungen med hattarnas stöd iväg på jaktresa till Nyköping, där han försonade sig med Taube och visade henne ett dokument, där deras söner hade utnämnts till tyska riksgrevar av kejsarens vikarie, kurfursten av Sachsen. Vid sin återkomst till Stockholm bodde hon en lång tid anonymt på Söder, medan Kochenska huset fick fortsätta stå förbomat, för att undvika "pöbelupplopp". (källa)
  2. Bengt arbetar som chaufför i ett garage ägt av direktör Malmqvist. Bengt berättar för sin kamrat, mekaniker Håkansson, om den drömflicka han nyss har mött, "hon den enda". På midsommarafton ser man Eva tillsammans med sin väninna och arbetskamrat Karin, som tycker att Eva skall skaffa sig sällskap. Bengt, som olovandes lånat en bil i garaget, träffar nu åter Eva ute på stan. Han övertalar henne efter många om och men att följa med honom på utflykt i bilen. Hon tycker dock fortfarande att han trots allt är ganska framfusig. (källa)
  3. Anledningen till oenigheten inom kejsarhuset var följande: År 823 födde Judit en son Karl och lyckades lätt övertala sin gemål att anvisa även Karl någon del av riket. För att vinna Lothar för planen antog han honom 825 till medregent, och på herredagen i Worms 829 tilldelade han Karl Alemannien (Schwaben) med Elsass och en del av Burgund. Men denna handling av "rättvisa" väckte missnöje hos såväl Lothar som Pippin och Ludvig. Därtill kom förbittringen hos en mängd andliga och världsliga stormän över den till riksskattmästare utnämnde greve Bernhards av Septimanien (Languedoc) inflytande, och de mest kränkande, men sannolikt fullkomligt ogrundade rykten, utspriddes om kejsarinnans förhållande till denne man. (källa)
  4. Konflikten kom slutligen till en öppen brytning våren 1686. I juli detta år, när kungen befann sig på inspektionstur, lämnade Ulrika Eleonora Stockholm och bosatte sig med barnen på Uppsala slott, där hon förklarade sig vilja stanna inte enbart över sommaren, utan även under hösten och längre och efter sin väntade förlossning. Orsaken var missnöje med kungen och änkedrottningen, som då tillsammans reste omkring i landet. Karl och Hedvig Eleonora besökte henne där i augusti och försökte förgäves övertala henne att återvända. Först i september, efter att Hedvig Eleonora ensam besökt henne, övertalades hon att återvända till Stockholm. Hon kontaktade senare samma år överhovpredikanten Samuel Wiraenius och bad honom medla. Hon bad honom ta reda på hur kungen motiverade sin vägran att fullgöra sina skyldigheter mot henne, något han och hans mor påstod att de inte behövde motivera, och att han skulle offentliggöra de fel hon enligt han och hans mor hade låtit andra förleda henne till. Inget mer är dock känt om denna konflikt. (källa)
  5. Vid hovet lärde hon känna kung Gustav II Adolf. De två blev förälskade och ville gifta sig. Det första brev som är bevarat av deras förbindelse är daterat 6 mars 1613, då de sedan länge tycks ha haft en etablerad förälskelse: i detta brev meddelade kungen att han väntade på att hon skulle meddela sin far att han hade friat till henne. Änkedrottningen, kungens mor Kristina, motsatte sig planerna på äktenskap. Hon tyckte inte att Ebba Brahe hade nog hög status, utan föredrog att sonen ingick ett politiskt äktenskap med en medlem av en regerande dynasti. Hon behandlade också Brahe dåligt i egenskap av sin hovfröken, trakasserade henne och försökte övertyga henne att Gustav Adolfs ord inte var att lita på. Detta gjorde att Brahes far inte heller ville ge sitt tillstånd. Kungen uppvaktade henne och sände henne gåvor med kammarherren Lars Sparre som mellanhand. Han försökte också övertala sin mor med hjälp av sin halvsyster Katarina, hertig Henrik Julius av Sachsen och kanslern d:r Nils Chesnecopherus. Kristina gav slutligen sitt tillstånd på villkor att paret gick med på ett par års betänketid. De fortsatte också sin brevväxling under kriget. Kristina fortsatte sin övertalning av Brahe, som 10 oktober 1614 skrev: det anstår ej mig ringa jungfru E. K. M: ts konungsliga person att eftertrakta. Samma år flyttades hon från Kristinas tjänst till Katarina Stenbocks, troligen för att flytta henne från slottet i Stockholm. Våren 1615 stod det klart att Kristina i själva verket aldrig skulle ge efter, och att även Brahe tycks ha blivit övertalad av henne, vilket gjorde att Gustav II Adolf tvingades ge upp planerna. Kungens förbindelse med Margareta Slots tros ha slutgiltigt övertygat Brahe, som vid denna tid ska ha skrivit sin senare berömda replik på fönsterrutan i Stockholms gamla slott: Jag är förnöjd med lotten min och tackar Gud för nåden sin. (källa)
  6. De två kommer så småningom till Spangereid på Lindesnes i Norge, där de stannar över natten hos ett par vid namn Åke och Grima. Åke tycker sig ha sett att harpan innehåller värdesaker, och berättar om detta för sin hustru. Grima övertalar honom då att döda Heimer medan denne sover. När de öppnar harpan och istället finner Aslög, så tar de hand om och uppfostrar henne som sin egen, och ger henne namnet Kraka (kråka). För att dölja hennes nobla ursprung tvingar de henne att ständigt vara smutsig och bära smutsiga kläder. (källa)
  7. Herkules växer upp till en klumpig tonåring som provoceras på grund av sin otroliga styrka, och han har svårt att passa in. Hans adoptivföräldrar berättar en dag för Herkules att han skänktes till dem av gudarna och för att ta reda på vem han egentligen är måste han gå till Zeus tempel. I templet berättar Zeus att Herkules är hans son, men att han måste bevisa att han är en sann hjälte innan han kan ansluta sig till gudarna på Olympos. Tillsammans med sin flygande häst Pegasus färdas Herkules till Filoktetes, en olycksalig satyr med smeknamnet "Fille" som har misslyckats med att utbilda hjältar. Herkules övertalar Fille att träna upp honom som hans sista försök. Efter flera års träning med Fille försöker Herkules att rädda den vackra kvinnan Megara från en elak kentaur. Herkules lyckas besegra kentauren och Meg tackar honom och återvänder till skogen. Det visar sig att hon är Hades tjänare efter att hon sålt sin själ till honom för att rädda sin pojkvän, som sedan lämnade henne. När Hades får reda på att Herkules fortfarande är vid liv blir han rasande och planerar att mörda honom. (källa)
  8. Mirakelmanicken Rolf övertalar Nisse att tillsammans göra en TV-reklamfilm för att bli miljonärer genom att sälja en köksmaskin kallad "Aladdin Magic Miracle Machine". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.