Utarbeta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utarbeta, varianter, uttal och böjningar av utarbeta

Utarbeta synonym, annat ord för utarbeta, vad betyder utarbeta, förklaring, uttal och böjningar av utarbeta.

Synonymer till utarbeta

Vad betyder och hur uttalas utarbeta

Utarbeta uttalas ut|arbeta och är ett verb (lös eller fast sammansättning) -de.

Utarbeta betyder:

Ordformer av utarbeta

Aktiv

utarbeta
infinitiv
utarbetar
presens
utarbetade
preteritum
utarbetat
supinum
utarbetande
presens particip
utarbeta
imperativ

Passiv

utarbetas
infinitiv
utarbetas
presens
utarbetades
preteritum
utarbetats
supinum

Perfekt particip

utarbetad en
~ + subst.
utarbetat ett
~ + subst.
utarbetade den/det/de
~ + subst.

Utarbeta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Utarbeta på Engelska

  • prepare - the proposal was prepared (drawn up) by the Government

Hur används ordet utarbeta

  1. Grundlagsberedningen (GB) kallade sig den utredning, som bildades 1966 och hade som uppdrag att utarbeta förslag till en ny regeringsform i Sverige. Dess slutbetänkande SOU 1972:15 var grunden till den proposition som ledde fram till antagandet av 1974 års regeringsform. (källa)
  2. Jaktprov ordnas av de olika rasklubbarna som även ansvarar för arbetet med att utarbeta regler, vilka dock fastställs av Svenska Kennelklubben (SKK). Vid jaktprov är det endast hundens prestationer som bedöms, således inte hundens ägares, eller hundförarens kvaliteter. (källa)
  3. I Norge kräver likestillingsloven sedan 2003 att verksamheter som enligt lag är skyldiga att lämna årsredovisning i densamma också ska redovisa för jämställdheten i verksamheten. Däremot finns inget krav på att utarbeta strategiska planer. (källa)
  4. Konvent (Europeiska unionen) – ett möte som sammankallas för att utarbeta ändringar i Europeiska unionens fördrag. (källa)
  5. Sockerbagare är ett hantverksyrke som numera har förlorat sin avgränsade funktion. Under skråtiden förekom ett flertal olika bagaryrken och man tvingades därför att utarbeta noggranna regler för vad de olika kategorierna fick tillverka och sälja. Sockerbagaren tillverkade konfekt, karameller, glass, krokaner samt tårtor och bakelser, men till skillnad mot konditorn som tillverkade samma slags varor hade sockerbagaren ingen servering – från början betydde egentligen titeln konditor att man var hovleverantör. Vid sidan av dessa två yrken fanns även pastej- eller schweizerbagaren som tillverkade pastejer, wienerbröd, tårtor och bakelser, men inte konfekt. (källa)
  6. Planeringsansvariga, som är politiker och tjänstemän vars uppgift är att beställa, utarbeta, ta ställning till inkomna förslag samt övervaka att andra aktörer följer gällande regler och bestämmelser. (källa)
  7. I takt med att efterfrågan ökade på populära tecknare kom flera att utarbeta en stab av spöktecknare. De mest etablerade upprättade hela staber av sådana så kallade studiotecknare, som vanligen fick se sitt arbete tryckas anonymt. Bland de tecknare som etablerade studior märks, bland många andra, Tintins skapare Hergé och disneyserietecknaren Vicar. (källa)
  8. Skivbolagets namn och etikett var tydligt framträdande på framsidan fram till åtminstone 1960-talet. Under 1970-talet försvann ofta skivetiketten från omslagets framsida, till förmån för mer utarbetade bildkoncept med eller utan foto på artisten/gruppen. Decenniet såg också en stor mängd symfonirock-grupper och liknande artister, som använde albumformatet som en plats att utarbeta musikaliska koncept, detta påverkade skivomslagets karaktär i mer konstnärlig eller konceptmässig riktning. (källa)
  9. Sömnadskonstruktion görs vanligtvis med hjälp av ett mönster. Ett mönster kan vara simpelt, vissa mönster är inte mer än en matematisk formel som tillämpas av den som syr för att passa på den tilltänkta bärarens kropp. När formeln är färdig och beräknad klipps tyget till och sammanfogas till ett plagg. I andra änden av spektrumet finns haute couture, där modeskaparna skapar fantastiska kreationer och i noggrann detalj väljer material och mönster för att skapa sina plagg. Vid ovanliga materialval och extrema former kan modeskaparens textila ingenjörskonst komma till sin rätt. Komplexa mönster kan ritas upp, provas och ändras dussintals gånger och ett mönster kan ta mer än fyrtio timmar att utarbeta. Ett haute coutureplagg kan ta över sextio timmar av tillskärning och sömnadskonstruktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.