Etablera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder etablera, varianter, uttal och böjningar av etablera

Etablera synonym, annat ord för etablera, vad betyder etablera, förklaring, uttal och böjningar av etablera.

Synonymer till etablera

Andra språk

Etablera på Engelska

  • establish - establish contact with

Hur används ordet etablera

  1. År 1959 infördes arten på Hawaii men den hade svårt att etablera sig och beståndet där är nästan utdött. (källa)
  2. Till Sverige kom gatukonsten på 1990-talet och har sedan dess blivit det mest populära sättet att etablera konst i det offentliga rummet. Ett uppmärksammat exempel är rondellhundarna. (källa)
  3. Hannarna har en utväxt framtill på nosen som ni kan se på bilden av hanen. Utväxten används för att göra ett brummande läte som görs specifikt för att skrämma andra hanar och etablera dominans. Dock är det brummande lätet inte det enda hanen kan göra utan den används även för att göra bubblor i vattnet som skall locka till sig honorna under parningssäsongen. (källa)
  4. Det är viktigt att etablera ett teoretiskt ramverk för att man ska kunna tala om generationer. Det samtida samhället accepterar lätt, rent av naturligt, tanken på generation som ett sätt att skilja ut eller jämföra. Idén om en generation är inte ny och hittas i äldre litteratur. Men det finns också psykologiska och sociala aspekter på betydelsen att tillhöra och identifiera sig som en generation. (källa)
  5. Den senaste trenden är att allt fler medelålders börjar åka karting. De legitimerar därmed sporten som banracing bland vuxna. Med enkla medel och en lätthanterlig bil, både att meka med och transportera, kan man få fartupplevelser i klass med formelbilar. Gruppen håller på att etablera sig som "hobbyåkare" och de lite äldre samsas under begreppet seniorkarting. (källa)
  6. På 1990-talet började högerpopulitiska partier etablera sig i lagstiftande församlingar i demokratiska stater, däribland Kanada, Norge, Frankrike, Israel, Ryssland, Rumänien, Chile, Sverige, Danmark med flera. De ingick i regeringar i bland annat Schweiz, Österrike, Nederländerna, Nya Zeeland och Italien. Även högerextrema rörelser i USA har studerats och benämns vanligtvis som radikal höger i amerikansk kontext, men rörelserna är teman på samma fenomen. Högerpopulismen skiljer sig från den historiska/traditionella högern, vilken har sett bevarandet av samhället, status quo, som det viktiga. (källa)
  7. Höstvete sås vanligen i mitten av september då det skall hinna gro och etablera sitt rotsystem samt de första bladen före frosten kommer. När kylan slår till, går grodden in i dvala och fortsätter sin tillväxt förstnär vårsolen värmer upp marken. Beroende på breddgrad odlas olika sorter som har för området lämplig vinterhärdighet. Når våren kommer så växer höstvetet igen och kan bilda fler skott som vardera resulterar i ett ax. Höstvete behöver fler växtdagar än vårvete (som sås på våren) men tack vare växtdagarna på hösten kan det skördas tidigare än vårvete. (källa)
  8. I januari 2009 slogs de saudiarabiska och jemenitiska al-Qaida-grenarna i Jemen samman och kallade sig Al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP). De har som mål att etablera en islamisk stat på den Arabiska halvön. (källa)
  9. Genom människans historia har koloniala expansioner ofta handlat om erövringar och plundring, och i vissa fall utrotningskrig. Ibland har befolkningen i de nya territorierna decimerats kraftigt genom att nya sjukdomar följt med kolonisatörerna, som skedde i Sydamerika. Som en konsekvens av koloniseringen har också teknologisk, politisk och kulturell påverkan uppstått, särskilt i de fall då den erövrande makten sökt etablera permanent kontroll över ett område. Denna påverkan har alltid haft till syfte att etablera ett förhållande på alla plan (kulturellt, politiskt ekonomiskt) där kolonin är underordnad och tjänar moderlandet, främst med värdefulla råvaror. Ekonomin i kolonierna konstruerades därför för att fungera först och främst till gagn för moderlandet. Oftast handlade det om att ekonomin var helt inställd på en eller ett fåtal exportvaror vilket efter självständigheten bidragit till att landet hamnade i underläge gentemot resten av världen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.