Gruvingenjör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gruvingenjör, varianter, uttal och böjningar av gruvingenjör

Gruvingenjör synonym, annat ord för gruvingenjör, vad betyder gruvingenjör, förklaring, uttal och böjningar av gruvingenjör.

Vad betyder och hur uttalas gruvingenjör

Gruvingenjör uttalas gruv|ingenj|ör och är ett substantiv.

Ordformer av gruvingenjör

Singular

gruvingenjör
obestämd grundform
gruvingenjörs
obestämd genitiv
gruvingenjören
bestämd grundform
gruvingenjörens
bestämd genitiv

Plural

gruvingenjörer
obestämd grundform
gruvingenjörers
obestämd genitiv
gruvingenjörerna
bestämd grundform
gruvingenjörernas
bestämd genitiv

Gruvingenjör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gruvingenjör

  1. 2. "Biohydrometallurgi kan definieras, i mycket generella termer, som den del av bioteknologin med ekonomisk potential som sysslar med studier och applikationer där den mikrobiella världen interagerar med mineraler. Därmed berör biohydrometallurgin alla sådana personer som direkt eller indirekt utnyttjar mineralresurser och de personer som behandlar associerade miljöfrågor: geologer, ekonomigeologer, gruvingenjörer, metallurger, hydrometallurger, kemister och kemiingenjörer. Förutom dessa specialister är mikrobiologernas arbete viktigt i design, implementation och drift av biohydrometallurgiska processer.". (källa)
  2. Företaget räknar sin historia från 1797, då Gustaf IV Adolfs Stenkolsverk grundas i Höganäs. Stenkolsbrytning har förekommit i Höganästrakten sedan 1500-talet, men 1796 upptäcktes en ny, rikhaltig åder. Initiativtagare var greve Eric Ruuth som till sin hjälp hade den engelska ingenjören Thomas Stawford och den svenska gruvingenjören Anders Polheimer. Ruuth hade dock gjort så stora investeringar i sin stenkolsgruva i Boserup, att han gick i konkurs, och göteborgsköpmannen K. Bagge köpte 1797 gruvan. Denna brytning av kol pågick ända fram till 1960-talet. (källa)
  3. 22 april - Richard Trevithick (född 1771), gruvingenjör och uppfinnare. (källa)
  4. Byggnaden uppfördes 1894 som bostad för förste gruvingenjör Axel Dellwik, som var chef i Malmberget 1893–1912. Huset byggdes därefter till. Därefter bodde LKAB:s olika disponenter för gruvan i Malmberget i villan fram till början av 1980-talet, bland andra Ragnar Alin 1955–1965. Under 1980-talet ansågs huset vara för dyrt att värma upp och stängdes därför. Det såldes i slutet av 1980-talet av LKAB men återköptes i början av 2000-talet. Det stod därefter kallställt i flera år och förföll. Bolaget kom 2012 överens med Gällivare kommun att bevara byggnaden. Senare bestämdes att en replik skulle uppföras. (källa)
  5. Med utbildning inom maskiner, byggnader och transporter var Thomas Stawford en respekterad gruvingenjör när han vid 29 års ålder kom med sin familj till Höganäs 1796. Han var en mångsidig tekniker och specialist på kolbrytning och glastillverkning och värvades av svenska industrispioner i England, i och med att Sverige ville dra igång egen brytning av stenkol, för att driva de ångmaskiner som nu började bli allt vanligare i Sverige och bli självförsörjande på stenkol. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.