Gruvlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gruvlig, varianter, uttal och böjningar av gruvlig

Gruvlig synonym, annat ord för gruvlig, vad betyder gruvlig, förklaring, uttal och böjningar av gruvlig.

Synonymer till gruvlig

Vad betyder och hur uttalas gruvlig

Gruvlig uttalas gruv|lig och är ett adjektiv -t -a.

Gruvlig betyder:

Ordformer av gruvlig

Böjning (i positiv) gruvlig en ~ + subst. gruvligt ett ~ + subst. gruvliga den/det/de ~ + subst. gruvlige den ~ + mask. subst. Komparation gruvligare en/ett/den/det/de ~ + subst. gruvligast är ~ gruvligaste den/det/de ~ + subst.

Gruvlig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Gruvlig på Engelska

  • dreadful, horrible - a terrible mistake

Hur används ordet gruvlig

  1. När Wilma Jerzyk och hennes man kommer hem får de se de nedsmutsade lakanen. Wilma är snabbt på det klara med att det är Nettie som har gjort det som hämnd för att Wilma lovade döda Netties hund. Hon ringer upp Nettie och lovar en gruvlig hämnd. (källa)
  2. Privat var Tore mycket blyg av sig när det gällde kärleken och inte blev detta bättre av när hans blivande var likadan. Ett av Tores intressen var att ta väl vara på den bil han hade i sin ägo. Med denna tog han sin käresta Karin ut på otaliga utflykter. Han hade dock svårt för att hon rökte. Tore var perfektionist och tyckte att "sådana dumheter" borde man lägga av med i vuxen ålder. När Tore sedermera ansåg sig försmådd av sin älskade tog han en gruvlig hämnd. Han mördade både henne och föreståndarinnan för ålderdomshemmet i Hurva där hon arbetade, samt satte eld på detta vilket fick till följd att ett antal äldre innebrändes. Han fortsatte beslutsamt och gjorde likadant med sina föräldrar och dränkte sig slutligen i Bosarpssjön. (källa)
  3. Johan Runius var år 1700 informator och handsekreterare hos generalguvernör greve Strömberg, där han stannade till kort före sin död. I början av 1713 tog han steget fullt ut och försörjde sig på sitt diktande. Dagen före sin död rimmade han följande epigram: "Har Majus varit svår och gruvlig tid för Runius, Så ger väl honom Gud en ljuv och rolig Junius." Han tömde därpå tre glas – ett som erkänsla för livets ingång, ett som tack för dess framgång och ett till välönskan för dess utgång. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.