Gudagestalt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gudagestalt, varianter, uttal och böjningar av gudagestalt

Gudagestalt synonym, annat ord för gudagestalt, vad betyder gudagestalt, förklaring, uttal och böjningar av gudagestalt.

Vad betyder och hur uttalas gudagestalt

Gudagestalt uttalas guda|ge|stalt och är ett substantiv.

Ordformer av gudagestalt

Singular

gudagestalt
obestämd grundform
gudagestalts
obestämd genitiv
gudagestalten
bestämd grundform
gudagestaltens
bestämd genitiv

Plural

gudagestalter
obestämd grundform
gudagestalters
obestämd genitiv
gudagestalterna
bestämd grundform
gudagestalternas
bestämd genitiv

Gudagestalt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gudagestalt

  1. På romerska mynt från kejsartiden framställs begrepp som spes ("hopp"), salus ("välgång"), concordia ("endräkt") och fides ("trohet"), till formen liknande kvinnliga gudagestalter. (källa)
  2. Baphomet är en gudagestalt. Namnet är (under formen Baphometh) först belagt i en skrift författad av Anselm av Ribemont i mellanöstern år 1098, och hade ett århundrade senare spridits till Provence, där det 1195 (under namnformen Bafometz) . Kunskapen i det medeltida Europa om islams faktiska innehåll var ringa, och i dikter från 1200-talet kunde Bafumetz syfta på djävulen/satan. (källa)
  3. Det finns flera likheter mellan traditionen om den vite Balder och Vite Krist (Balder beskrevs till exempel som "den vitaste av asar" och Kristus kallades Vite Krist). Båda är framställda som goda och lidande gudar, båda dör och blir begråtna, kristendomens dualistiska motiv, kampen mellan gud och djävul, kan återfinnas i konflikten mellan Balder och Loke. I enlighet härmed skulle Balder i Snorres version vara en kristianiserad asagud. Sambandet är dock omdiskuterat, och källorna är alltför motstridiga för att någon entydig tolkning ska kunna göras. Balder framstår som den kanske mest svårtolkade av asalärans gudagestalter. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.