H-ljud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder h-ljud, varianter, uttal och böjningar av h-ljud

H-ljud synonym, annat ord för h-ljud, vad betyder h-ljud, förklaring, uttal och böjningar av h-ljud.

Vad betyder och hur uttalas h-ljud

H-ljud uttalas h-ljud och är ett substantiv.

Ordformer av h-ljud

Singular

h-ljud
obestämd grundform
h-ljuds
obestämd genitiv
h-ljudet
bestämd grundform
h-ljudets
bestämd genitiv

Plural

h-ljud
obestämd grundform
h-ljuds
obestämd genitiv
h-ljuden
bestämd grundform
h-ljudens
bestämd genitiv

H-ljud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet h-ljud

  1. Till det latinska alfabetet kom bokstaven H från den grekiska bokstaven Eta, som har samma versala utseende, men i den standardiserade klassiska grekiskan betecknar ett helt annat ljud. Ursprungligen före antiken kallades den grekiska bokstaven "heta", och betecknade He-ljud, såsom i stadsnamnet Heraklion/Ηρακλείου. H-ljudet föll bort i grekiska, men inte i latin. Grekerna hade i sin tur fått bokstaven "(h)eta" från feniciernas "heth", som ursprungligen betecknade ett staket eller en gård. (källa)
  2. Det bakre sj-ljudet /ɧx/ liknar det tyska ach-ljudet /χ/ vilket förekommer i ett flertal andra språk. (källa)
  3. b, d och g uttalas i början av ord, annars uttalas de . Om en vokal kommer före en tonlös klusil (p, t, c) sätts det in ett h-ljud. Cat (katt). Framför k blir detta h-ljud ett ch-ljud. Fh är alltid stum utom i orden fhathast (än), fhuair (fått) och fhalbh (gå) där det uttalas . Tunna l och n uttalas i början av ord, annars som . Tunna ll och nn uttalas alltid . Breda n uttalas i början av ord, annars som . Breda nn uttalas alltid . Breda r uttalas i början av ord, annars som . Gh och dh uttalas oftast inte i slutet av stavelser. Gàidhlig . När ett ord slutar på -rt eller -rd, skjuts ofta ett -ljud in mellan dessa tu och r-et uttalas som . Ceart (hjärta). När l, n eller r kommer före en annan konsonant skjuts den föregående vokalen in mellan de två konsonantljuden. Alba uttalas alltså . (källa)
  4. Spiritus asper är ett diakritiskt tecken i äldre grekisk ortografi och betecknar ett h-ljud. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.