Halskedja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder halskedja, varianter, uttal och böjningar av halskedja

Halskedja synonym, annat ord för halskedja, vad betyder halskedja, förklaring, uttal och böjningar av halskedja.

Vad betyder och hur uttalas halskedja

Halskedja uttalas hals|kedja och är ett substantiv.

Ordformer av halskedja

Singular

halskedja
obestämd grundform
halskedjas
obestämd genitiv
halskedjan
bestämd grundform
halskedjans
bestämd genitiv

Plural

halskedjor
obestämd grundform
halskedjors
obestämd genitiv
halskedjorna
bestämd grundform
halskedjornas
bestämd genitiv

Halskedja är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Halskedja på Engelska

  • neck chain

Hur används ordet halskedja

  1. I södra Europa har frukterna använts till radband, halskedjor med mera. Det stärkelserika fröet, som är av en hasselnöts storlek, kan ätas färskt eller rostat. I de schweiziska pålbyggnaderna har man funnit trapafrukter samlade i stora förråd. Förr i tiden såldes de allmänt i de europeiska apoteken och växten hölls därför odlad, även i södra Sverige. Den är för länge sedan avskaffad som läkemedel då den inte har någon medicinsk effekt. (källa)
  2. En collier (franska, 'runtom halsen', 'krage') är ett långt eller kort halsband, typ halskedja eller enradigt pärlhalsband. Den var på modet cirka 1920–1960. En liten pärlcollier som tittade upp utanför jumpersetet var höjden av chiceri 1959–1962. Exklusiva dyrbara halssmycken av kända designers och juvelerare brukar numera benämnas collier, medan enklare halsband kallas choker. (källa)
  3. smycken - ett så kallat halslås av silver med fyra halskedjor av samma metall. (källa)
  4. Silverkorset har tre liklånga armar samt en fjärde längre korsarm med ett djurhuvud så att korset kan hängas på en halskedja genom djurets mun. Den vanligaste tolkningen är att det är fråga om ett varghuvud, vilket gett det namnet vargkorset. Korsmitten är genombruten av ytterligare ett kors. (källa)
  5. Cullwick omnämnde stolt sig själv som Munbys "slav och träl" och kallade honom för "Massa", vilket antyder ett BDSM-förhållande. Under en stor del av sitt liv bar hon ett läderarmband om sin högra handled, samt en halskedja med lås till vilket Munby hade nyckeln. Hon skrev så gott som dagligen brev till honom, brev i vilka hon beskrev sitt arbete i detalj. Hon stämde träff med honom "i all denna lort" för att visa honom det arbete hon uträttat under dagen. Hon var särskilt intresserad av läderstövlar, av vilka hon rengjorde (ibland genom att slicka dem) och putsade hundratals par årligen. Vid ett tillfälle talade hon om för Munby att hon på smaken kunde känna var hennes "Massa" hade varit. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.