Hannoveranare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hannoveranare, varianter, uttal och böjningar av hannoveranare

Hannoveranare synonym, annat ord för hannoveranare, vad betyder hannoveranare, förklaring, uttal och böjningar av hannoveranare.

Vad betyder och hur uttalas hannoveranare

Hannoveranare uttalas hannover|an|are [-åv- el. -åf-, -a´n-] och är ett substantiv -n; pl. hannoveranare, best. pl. hannoveranarna.

Hannoveranare betyder:

Ordformer av hannoveranare

Singular

hannoveranare
obestämd grundform
hannoveranares
obestämd genitiv
hannoveranaren
bestämd grundform
hannoveranarens
bestämd genitiv

Plural

hannoveranare
obestämd grundform
hannoveranares
obestämd genitiv
hannoveranarna
bestämd grundform
hannoveranarnas
bestämd genitiv

Hannoveranare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hannoveranare

  1. Hannoveranare är en hästras med ursprung i Tyskland och är en av de mest kända och mest spridda av de europeiska varmblodshästarna. Aveln för att få fram en kombinerad jordbrukshäst och kavallerihäst började i statsstuteriet i Celle som grundades 1735 i nuvarande Niedersachsen i Tyskland. Rasens prestationförmåga är väl dokumenterad bland annat genom en mängd olympiska segrar i både hoppning och dressyr. I den svenska halvblodsaveln har hannoveranskt blod flitigt använts.
  2. Hannoveranaren sägs ha sitt ursprung på stuteriet Celle i Niedersachsen, men redan innan dess var hästar från Hannover som kallades hannoveranare populära bland kungligheter. Kurfursten Ernst August av Hannovers (1628-1691) vapensköld pryddes av en vit häst från Hannover och de berömda "gräddvita" hästarna föddes upp på efterfrågan av kurfurstinnan Sofia av Pfalz vid det kungliga residenset Herrenhaus. Hannoveranaren användes även som vagnshäst vid kungahuset i England ända från.
  3. År 1727 när Georg I blev kung i England började Tyskland importera den tidens fullblod för att förädla de ganska alldagliga stammarna i landet. Men grunden till Celles hannoveranare låg i 14 svarta hingstar av en annan tysk varmblodshäst, holsteinare. Holsteinaren hade ett enormt inflytande på hannoveranarna på stuteriet i hela 30 år efter att hingstarna hade anlänt till stuteriet. Ytterligare fullblod tillfördes och man fick fram en hästtyp med friare rörelser och av sådan kvalitet att den gått från en liten vagnshäst till en fullgod tävlingshäst som dög till både ridning och körning, samtidigt som den blev så stark att den klarade av lättare jordbruksarbete. Alla hästar på Celle registrerades från första start och under slutet av 1700-talet upprättade man detaljerade stamtavlor för alla hästar.
  4. Under mitten av 1800-talet hade de flesta hannoveranarna en andel på 35 % fullblod i sig vilket resulterade i hästen blev alldeles för lätt för jordbruksarbete. Uppfödarna försökte då att föda fram en tyngre variant med hjälp av inhemska tyngre hästar.
  5. När första världskriget bröt ut hade Cellestuteriet 350 hingstar. Men tvärtemot Napoleonkrigen så ökade hästbeståndet under kriget, mycket tack vare att hannoveranarna uppskattades som draghästar för artilleriet och 1924 fanns över 500 hästar på stuteriet. Ett nytt stuteri uppfördes för att kunna hålla alla hästarna. På det nya stuteriet satte man de 100 viktigaste avelshingstarna. Detta stuteri var dock bara i bruk fram till 1961 och antalet hingstar hade varierat mycket, med minst antal under andra världskriget då hästen inte längre hade någon roll inom armén och istället slaktades för att få mat. Hannoveranaren fick även ett stort bakslag då det var otroliga skillnader i utseende och kvalitet på de lokala stammarna. Ytterligare en tysk varmblodshäst, trakehnaren, hade tagits till Cellestuteriet och de tillfördes nu i stammen. Under 1960-talet grundlade man även rasens standard för att få enhetliga karaktärer och utseende. Den ökande efterfrågan på ridsporthästar av hög kvalitet hjälpte hannoveranaren att skaffa sig ett namn utanför Tyskland.
  6. Uppfödare av hannoveranare. Både tyska och engelska.
  7. Fakta, bilder på hannoveranaren. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.