Herrgård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder herrgård, varianter, uttal och böjningar av herrgård

Herrgård synonym, annat ord för herrgård, vad betyder herrgård, förklaring, uttal och böjningar av herrgård.

Synonym till herrgård

Vad betyder och hur uttalas herrgård

Herrgård uttalas herr|gård och är ett substantiv.

Ordformer av herrgård

Singular

herrgård
obestämd grundform
herrgårds
obestämd genitiv
herrgården
bestämd grundform
herrgårdens
bestämd genitiv

Plural

herrgårdar
obestämd grundform
herrgårdars
obestämd genitiv
herrgårdarna
bestämd grundform
herrgårdarnas
bestämd genitiv

Herrgård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet herrgård

  1. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (källa)
  2. Norrlands enda slott innan industrialiseringen är Gävle slott (ett Vasaslott byggt 1583–1593) och Gysinge herrgård (som ursprungligen var ett karolinskt träslott som tillkom på 1750-talet). (källa)
  3. Runstenen Gs 6 i Hade är den äldsta skriftliga källan. Runristaren Öpir anses ha ristat den. Den förstördes delvis av ägaren till Gysinge bruk och Hadeholms herrgård, tillika landshövdingen i Västmanlands län, Fredrik Ulrik Insenstierna på 1700-talet. Text som blev kvar efter Insenstiernas framfart: "... efter sin moder ...". (källa)
  4. En herrgård eller ett herresäte var ursprungligen en stor lantgård som beboddes av ett herrskap, det vill säga en adelsman. Med benämningen herrgård avses dels egendomen inklusive marken, dels i inskränktare mening själva huvudbyggnaden (corps de logi eller mangårdsbyggnaden). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.