Hissa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hissa, varianter, uttal och böjningar av hissa

Hissa synonym, annat ord för hissa, vad betyder hissa, förklaring, uttal och böjningar av hissa.

Vad betyder och hur uttalas hissa

Hissa uttalas hissa och är ett verb -de.

Ordformer av hissa

Aktiv

hissa
infinitiv
hissar
presens
hissade
preteritum
hissat
supinum
hissande
presens particip
hissa
imperativ

Passiv

hissas
infinitiv
hissas
presens
hissades
preteritum
hissats
supinum

Perfekt particip

hissad en
~ + subst.
hissat ett
~ + subst.
hissade den/det/de
~ + subst.

Hissa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Hissa på Engelska

  • hoist - raise upwards by means of a lifting device, hoist the flag
  • toss - congratulate by throwing up into the air, the victor was tossed by his friends

Hur används ordet hissa

  1. En hiss är ett transportmedel för personer eller varor, oftast mellan våningsplan i byggnader. Hissar kan använda sig av stålvajrar, eller numera också gummiremmar med stålkärnor, och en elmotor som lyfter och sänker hissen, alternativt en hydraulcylinder som lyfter och sänker hissen genom att kolven pressas ut och dras ihop av ett hydraulaggregat. (källa)
  2. Den 7 maj 1897 hade åtskilliga nya bestämmelser angående svenska flaggans förande på statens fartyg och byggnader utfärdats, varigenom det bl.a. stadgades att det vid sidan av örlogsflaggan skulle finnas en annan statsflagga, utan gul tunga, vilken skulle hissas på sådana statens fartyg och byggnader som inte borde föra örlogsflagga. Dessa bestämmelser upphävdes genom den "Lag angående rikets flagga", som efter riksdagens hörande utfärdades 22 juni 1906. Denna lag, som innefattade noggranna bestämmelser om flaggans form och färg m.m., innehöll visserligen inte något uttryck om "Sveriges nationalflagga", men stadgade, att svenska flaggan skulle vara "blå med gult kors". Korset skulle dela flaggan i fyra rätvinkliga, lika höga fält. Färgen på flaggans sidofält skulle vara "ljust mellanblå" och på korset "guldgul". Flaggan skulle vara tvärskuren, utom då den användes såsom örlogsflagga, i vilket fall den skulle vara tretungad. Örlogsflagga skulle föras på flottans fartyg, båtar och byggnader, på rikets fästningar, på härens kasernbyggnader, läger och övningsplatser, så också på hären tillhörande fartyg och båtar, när de fördes av militär befälhavare, och på byggnad, som i sin helhet var upplåten till stab, truppförband eller militär utbildningsskola. (källa)
  3. Nationalflaggan hissas på flaggdagar, på allmänna helgdagar eller vid andra särskilda högtider som exempelvis födelsedagar. Övriga dagar brukar ibland vimpel användas. Även andra typer av flaggor än nationella flaggor används, till exempel reklamflaggor, men dessa bör ersättas med nationalflaggan på de nämnda högtidsdagarna. (källa)
  4. Större fartyg kan utöver akterflagga föra en gös hissad på en så kallad gösstake i förstäven eller vid änden av bogsprötet. I brist på särskild lotsgös kan vanlig gös hissas i förtoppen såsom signal efter lots. (källa)
  5. Otis har monterat och installerat hissar i några av världens kändaste byggnader, till exempel Eiffeltornet, Empire State Building, World Trade Center, Petronas Twin Towers, Shanghai World Financial Center, Burj Khalifa, CN Tower och Skylon Tower. Världens första elektriska hiss installerades av Otis i Demarest Building på Manhattan i New York. (källa)
  6. Likhetstecknen används istället för en flagga tidigare i gruppen, så att signaler av typen AA, ABAB eller 1220 kan användas utan dubbla uppsättningar av bokstavs- och sifferflaggorna. De tre första är internationella, den fjärde är ett tillägg enligt NATO. Kod- och svarsvimpeln används för att visa när man tagit emot en signal. Man hissar den på halv stång för att visa att man uppfattat signalen. När man sedan har slagit upp den i boken och förstått vad den verkligen betyder, hissar man vimpeln på hel stång. Den används också för att signalera "slut på meddelandet" och kan även användas som kommatecken i siffergrupper. (källa)
  7. Kommendörkapten Kenneth Lindmark, fartygschef på HMS Stockholm som var på besök i Stockholm sedan den 29 mars 1990, beordrade vid fartygets avgång den 2 april 1990 att fartygets örlogsflagga skulle hissas på Kastellet. För detta syfte skickade Lindmark iland några matroser ur besättningen som tog sig in i Kastellet och hissade flaggan samtidigt som HMS Stockholm passerade förbi under avgivande av salut i form av svensk lösen. I samband med detta sände Kenneth Lindmark information om detta till marinchefen Bengt Schuback och chefen för Kustflottan. (källa)
  8. Fall är de linor eller vajrar med vilka man hissar segel och rår. (källa)
  9. En blida får sin kraft från en motvikt av sten eller metall som genom att hissas upp ges lägesenergi som överförs till en kastarm som i sin tur slungar iväg en projektil. Blidan består av en kastarm som fungerar med hävstångsprincipen. Kastarmen är monterad på en horisontell axel som är fixerad i en hög träställning. I den långa änden av kastarmen sitter en slunga, oftast av rep, som har ena änden fastsatt i kastarmen och den andra änden i en ögla som kan fästas i en krok vid blidans bas. Utlösningsmekanismen är oftast en hake eller liknande mekanism kopplad till en kedja. Med hjälp av vinschar hissas motvikten upp och låses i det höjda läget. (källa)
  10. En kedjedriven hiss är en typ av hiss som till skillnad från traditionella hissar (med linor och motvikt) "klättrar" på kedjor i hisschaktet. Hissen motor är placerad på hisskorgens tak och apparatskåpet är placerat i hisskorgen bakom en av väggarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.