Hud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hud, varianter, uttal och böjningar av hud

Hud synonym, annat ord för hud, vad betyder hud, förklaring, uttal och böjningar av hud.

Synonymer till hud

Vad betyder och hur uttalas hud

Hud uttalas hud och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av hud

Singular

hud
obestämd grundform
huds
obestämd genitiv
huden
bestämd grundform
hudens
bestämd genitiv

Plural

hudar
obestämd grundform
hudars
obestämd genitiv
hudarna
bestämd grundform
hudarnas
bestämd genitiv

Hud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hud på Engelska

 • hide, skin - the external protective covering of the body of humans and animals, colour of one', s skin, facial skin, skin disease, hide

Hur används ordet hud

 1. Hudens viktigaste funktioner är att. (källa)
 2. Rynka är en form av veck eller en fåra på ett mjukt ytskikt som orsakas genom skrynkling, krympning eller veckläggning. Rynka syftar vanligen på sådan på en människas ansiktshud. Om man utsätter huden på fingertoppar och tår för fukt under en längre stund får huden tillfälligt ett rynkigt utseende (russinfingrar). Att få åldersrynkor i ung ålder kallas geromorfism. (källa)
 3. Hudfärg är färgen på främst människors hud. (källa)
 4. Akne (alternativt stavat acne), fackmässigt även benämnt acne vulgaris och i vardagligt tal också kallat finnar, är en godartad hudsjukdom som innebär utslag på eller under huden orsakade av en inflammation i talgkörtlar. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av en tillväxt av vanliga hudbakterier (särskilt Propionibacterium acnes). I puberteten får nästan alla finnar, vilket beror på en ökning av hormoner som kallas androgener i kroppen (gäller båda könen). Ett alternativt namn för små finnar är kvisslor. (källa)
 5. UVB triggar CPD-DNA-skador, det vill säga direkta DNA-skador, vilket inducerar och ökar melaninproduktionen. UVB skapar mer solbränna än UVA som ett resultat av hög exponering. Mekanismen för solbränna och ökad melanogenes är identisk. Båda orsakas av "direct DNA damage". UVB triggar även produktionen av D-vitamin i mänsklig hud. (källa)
 6. Skinn är hud med eller utan hår. (källa)
 7. Cyanos är en blåaktig eller purpurfärgad missfärgning av huden och slemhinnorna beroende på syrebrist i blodet. Missfärgningen framträder tydligast på läpparna, s.k. läppcyanos. Namnet kommer från färgen cyan, det grekiska ordet för blått. (källa)
 8. Intense pulsed light (intensivt pulserande ljus), förkortat '''IPL''', är en teknik som skapar  högintensivt ljus med en våglängd på cirka 550 nm - 1200 nm under en mycket kort tid. IPL kan användas både av medicinska och kosmetiska skäl, vid behandlingar av bland annat hudproblem och hudsjukdomar. Exempelvis kan denna metod användas vid borttagning av pigmentfläckar, minska ytliga blodkärl och akne. IPL kan även användas vid permanent hårborttagning. (källa)
 9. I gamla tider fick naturligt nog hudarna från det jaktbara viltet och från husdjuren fungera som råvara för det lim man gjorde, medan det kommersiella hudlim som finns i dag huvudsakligen kommer frånötkreatur. Det fanns således ett större utbud av animaliska hudlim förr, och vart och ett hade ofta sina speciella egenskaper. (källa)
 10. Lokalt eller topikalt - i/på en avgränsad del av kroppen, speciellt brukar avses på kroppens yta, såsom hud och slemhinnor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.