Intaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder intaga, varianter, uttal och böjningar av intaga

Intaga synonym, annat ord för intaga, vad betyder intaga, förklaring, uttal och böjningar av intaga.

Synonymer till intaga

Hittade 2 varianter av ordet intaga:

Vad betyder och hur uttalas intaga

Intaga uttalas in|taga och är ett substantiv -n intagor.

Intaga betyder:

Ordformer av intaga

Singular

intaga
obestämd grundform
intagas
obestämd genitiv
intagan
bestämd grundform
intagans
bestämd genitiv

Plural

intagor
obestämd grundform
intagors
obestämd genitiv
intagorna
bestämd grundform
intagornas
bestämd genitiv

Intaga1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas intaga

Intaga uttalas intaga variantform till inta.

Ordformer av intaga

2intaga variantform till inta

Hur används ordet intaga

  1. Sedan Ogilvy i september 1706 fått sitt avsked, övertog Mensjikov överbefälet och lyckades i oktober vid kung Augusts sida vinna segern vid Kalisz. Redan tysk riksfurste, upphöjdes han efter denna framgång också till rysk furste och fick Ingermanland till förläning. Han delade sedermera med Sjeremetiev befälet vid Holowczyn (ryska Golovtjin) (1708) och användes även i det fortsatta fälttåget. En viktig andel fick han i förhandlingarna med Mazepa, och när denne avslöjat sig, utförde han tsarens befallning att intaga och bränna hans huvudstad Baturin. (källa)
  2. Ryktet om att Dionysios dragit in hans gods och tvingat hans maka till giftermål med en av härskarens gunstlingar förmådde honom slutligen att återvända. Med 800 man landade han (357 f.Kr.) vid Syrakusa, som frivilligt öppnade sina portar, och Dionysios måste med sina skatter fly till Italien, då borgens besättning var honom trogen. Emellertid råkade Dion ut för misstanken att själv eftersträva envåldsmakten och, då han såg sig undanträngd av folkpartiets ledare, den ränkfulle Herakleides, dragit sig undan till Leontinoi. Han blev dock snart återkallad, och sedan han lyckats intaga borgen, ägnade han sig åt att reformera författningen. Den stränghet och det aristokratiska sinnelag, som han därvid ådagalade, skaffade honom många fiender, och hans mest betrodde anhängare, atenaren Kallippos, ställde sig i spetsen för en sammansvärjning och lät mörda honom (353/354 f.Kr.). Dions levnadsöden är skildrade av Plutarchos och Cornelius Nepos. (källa)
  3. Ett "militärparti" lett av general Vegesack ska ha haft planer på att "bortföra" Fredrika och hennes barn från Gripsholm och utropa henne till regent för sin minderårige son, men hon tackade nej: "Drottningen lade i dagen en ädelhet i känslor, som gör henne förtjänt av en evig ärekrona och höjde henne över den ömkliga jordiska kungligheten. Hon lyssnade icke till de hemliga förslag, som gjordes henne av det parti, som sökte bevara tronföljden åt kronprinsen och ville, att hon skulle stanna i Sverige för att bliva förmyndare under hans minderårighet....hon förklarade bestämt, att hennes plikt såsom maka och mor ålade henne att dela konungens och barnens landsflykt...Det berodde på konungen att avgöra hennes öde, men hennes plats var bestämd, och hon skulle aldrig intaga en tron, där kabaler, intriger och i synnerhet partisplitet väntade henne. Hon förutsåg, att Sverige aldrig skulle få lugn, förrän den nuvarande dynastin avlägsnats, och i följd därav, skulle hon göra allt i världen för att övertala konungen att ej offra sin son åt en olycklig framtid". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.