Isoleringsrum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder isoleringsrum, varianter, uttal och böjningar av isoleringsrum

Isoleringsrum synonym, annat ord för isoleringsrum, vad betyder isoleringsrum, förklaring, uttal och böjningar av isoleringsrum.

Vad betyder och hur uttalas isoleringsrum

Isoleringsrum uttalas isol|er|ings|rum och är ett substantiv.

Ordformer av isoleringsrum

Singular

isoleringsrum
obestämd grundform
isoleringsrums
obestämd genitiv
isoleringsrummet
bestämd grundform
isoleringsrummets
bestämd genitiv

Plural

isoleringsrum
obestämd grundform
isoleringsrums
obestämd genitiv
isoleringsrummen
bestämd grundform
isoleringsrummens
bestämd genitiv

Isoleringsrum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet isoleringsrum

  1. Huvudbyggnaden, Träpaviljongen, uppfördes i trä med en källarvåning av tegel på en gråstensgrund. Ursprungligen fanns det över källarvåningen två våningar samt en takvåning. De två våningarna innehöll fyra halvt enskilda rum, tolv salar med sex sängplatser vardera samt två isoleringsrum. (källa)
  2. Barnhemmet, som från början hade plats för 16 barn, invigdes 1925. Barnhemmet byggdes till 1948 och då tillkom bland annat personalrum och isoleringsrum. 1963 gjordes barnhemmet om till ett specialhem för utvecklingsstörda pojkar. 1965 bytte man namn till Hultgården. 1978 ändrades inriktningen på hemmet till tonårshem. Man hade då plats för 6 ungdomar. En ny institutionsplan 1981 ledde till förändringar. Bland annat inledde man ett nära samarbete med Jönköpings läns landsting. Placeringarna blev kortare och fick karaktären av ett genomgångshem. 1985 fattade föreningen beslut att ändra inriktning på verksamheten och startade istället daghemsverksamhet i lokalerna. (källa)
  3. Avdelningarna 30 (Manliga stormen) och 31 (Kvinnliga stormen) öppnade 1924. De var till för "stormande" patienter, det vill säga psykotiska patienter med allvarlig aggression eller självskadebeteenden. På varje avdelning fanns 120 vårdplatser och tio isoleringsrum för heloroliga patienter, samt badsal med fyra badkar för långbad. Samtliga sängar var robusta, byggda i trä och fastskruvade i golvet. Fönstren var försedda med träluckor som kunde låsas inåt, för att förhindra sönderslagning, och avdelningarnas respektive promenadgård hade ett fyra meter högt plank av trä. Avdelningarna var ökända för sin lyhördhet och höga ljudvolymer. Idag är avdelning 30 riven. (källa)
  4. Under filmens gång dör Dr. Mabuse, men hans spöke uppenbarar sig snart för Professor Baum. Under den döde Dr. Mabuses påverkan ändrar Professor Baum inriktning på sin kriminella verksamhet från brottslighet för egen vinning till attacker mot samhället som massförgiftning och angrepp av det monetära systemet. För kommissarie Lohmann står det mer och mer klart att Professor Baum sätter Dr. Mabuses planer i verket, men han saknar bevis. När det slutligen står utom allt tvivel att Professor Baum är brottslingen, flyr han från Lohmann till sitt mentalsjukhus i en biljakt. Han söker upp kommissarie Lohmanns förre kollega, polisdetektiv Hofmeister, som sitter isolerad. Professor Baum presenterar sig som Dr. Mabuse, varvid Hofmeister släpps från sitt trauma. Istället sätter sig den nu traumatiserade Professor Baum lugnt i Hofmeisters isoleringsrum och börjar nogsamt att riva sönder ett block av Dr. Mabuses brottsanteckningar. Kommissarie Lohmann, som efter att ha blivit frånkörd, har nu hunnit fram till mentalsjukhuset kan bara konstatera att den uppenbarligen sinnessjuke Professor Baum inte längre är ett fall för polisen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.