Jeppe Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jeppe, varianter, uttal och böjningar av jeppe

Jeppe synonym, annat ord för jeppe, vad betyder jeppe, förklaring, uttal och böjningar av jeppe.

Synonym till jeppe

Hur används ordet jeppe

  1. Sten Henriksson den äldre är ättens äldsta kända medlem. Han var ursprungligen rådman i Åbo. Han nämns 1447 och 1450 som fogde på Tavastehus. Han nämns som fogde i Norrbotten 1454. 1456 är han fogde på Korsholm. 10 februari 1445 får han skölde- och frälsebrev av kung Karl Knutsson. Han lever ännu 21 december 1490. Han gifte sig före 1456 med Anna, dotter till Gödeke Fincke (äldre ätten Fincke) och Katarina Nilsdotter (Tavast). Hon var död 1473 då arvskiftet efter föräldrarna skedde. Sten Henriksson gifte om sig 8 oktober 1480 med Anna Jakobsdotter, dotter till Jeppe Kurck (äldre ätten Kurck) och Karin Klasdotter (Djäkn, Lydekasönernas ätt). (källa)
  2. Jeppe Wikström har gett ut boken Tråkiga vykort. (källa)
  3. Han är son till Carl-Gustaf Lindstedt och var från början inte inställd på att bli skådespelare. Han kom dock att börja hjälpa sin far och Arne Källerud med deras föreställningar på Nöjeskatten och blev så småningom scenarbetare på Dramaten och China för att sedan bli passare vid SF. Han gjorde en del korta filminhopp och medverkade i Ingvar Skogsbergs examensfilm på filmskolan, Okay sailor okay (1968), något som fäste uppmärksamheten på honom. En mindre positiv sådan var den större rollen som motellportier tillsammans med sin far i den utskällda tv-serien Mysinge motell (1968). När Bo Widerberg sedan gav honom en mindre roll i Ådalen 31 (1969) medförde detta att denne rekommenderade Lindstedt för en roll som drängen Arvid i Troells utvandrarfilmer Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), som på allvar etablerade honom som skådespelare. Efter denna framgång blev han åter arbetslös och tog anställning som lagerarbetare, men en roll i tv-filmen Repmånad (1972) mot teaterchefen vid Upsala Stadsteater Palle Granditsky ledde till att han fick engagemang hos denne och gjorde scendebut i Revisorn (1972). Därefter har han varit stadigt verksam som skådespelare vid Riksteatern 1974, där han framträdde i Jeppe på berget och från 1976 till 1993 vid Malmö stadsteater, då han i likhet med många andra friställdes i samband med omorganisationen av denna. Tillsammans med sex andra friställda kolleger, däribland Lindstedts fru, skådespelerskan Karin Grandin, bildade man Teater Glädjehuset i Malmö. (källa)
  4. 1939 kom romanen Møte med fru Brontze. Hammarlund har också gett ut flera samlingar med sina tidningsbilder. Han har illustrerat en stor mängd böcker, bl.a. C. Brahms' och S. J. Simons Et fornemt hus (1947), Ludvig Holbergs Jeppe på berget (1962), Gunnar Larsens Berømte elskovspar (1951) samt flera böcker av bl.a. Johan Borgen, Vidar Sandbeck och Peder W. Cappelin. (källa)
  5. Det finns en prolog till pjäsen där fyllot Sluger luras att tro att han är en adelsman, alltså samma motiv som i Ludvig Holbergs Jeppe på berget. (källa)
  6. Filmen premiärvisades den 15 november 1948 på biograf Aveny i Göteborg. Den spelades in vid Imagoateljéerna i Stocksund av Sven Thermænius. Som förlaga har man en fri tolkning av Ludvig Holbergs pjäs Jeppe på berget som uruppfördes på Teatern i Lille Grønnegade i Köpenhamn år 1722. (källa)
  7. Släktforskare har ibland blandat samman Torkils stamfaderskap med Svinhufvudenas anor (förfäder). Det var Daniels hustru Anna Margareta Jönsdotter som genom sin mor införde namnet Svinhufvud i det efterföljande släktledet, trots att Daniel formellt fick sköldebrevet av majestätet. Anna Margaretas anor ska via morfarfar Jeppe Hansson (Svinhuvud) gå tillbaka till en Jöns i Höjen, som levde på 1300-talet. Denne fick tvenne söner, Daniel Johannis och Hans, som blev kyrkoherde i Hedemora 1405–1427 respektive bergmästare vid Stora Kopparberget 1439. Båda förde ett svinhuvud i vapnet. (källa)
  8. 2007 - Hata Göteborg - Jeppe. (källa)
  9. Jeppe – den grymma komedin, opera för solister, kör och orkester med libretto av Claes Fellbom efter Ludvig Holberg (2001). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.