Jämn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jämn, varianter, uttal och böjningar av jämn

Jämn synonym, annat ord för jämn, vad betyder jämn, förklaring, uttal och böjningar av jämn.

Synonymer till jämn

Vad betyder och hur uttalas jämn

Jämn uttalas jämn och är ett adjektiv -t -a – Gränsen mellan jämn- och jäm- i sms är oskarp. Det finns en klar tendens i språkbruket att utnyttja den mer genomskinliga formen jämn-. Enklast är att använda jämn- genomgående utom i några starkt lexikaliserade ord på jäm- (se dessa ord). I några fall kvarstår variation: jämngammal, jämngod, jämnstark, jämnstor och jämntjock..

Ordformer av jämn

Böjning (i positiv) jämn en ~ + subst. jämnt ett ~ + subst. jämna den/det/de ~ + subst. jämne den ~ + mask. subst. Komparation jämnare en/ett/den/det/de ~ + subst. jämnast är ~ jämnaste den/det/de ~ + subst.

Jämn är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Jämn på Engelska

  • level, flat - a flat surface
  • even - intervals of even distance
  • even - an even match
  • even - even numbers
  • exact - even money, that', s exactly 10 kronor!

Hur används ordet jämn

  1. Ugnens överdel är belagd med en blandning av eldfast lera och sand för att ugnen ska hålla jämn värme. Spisens ugn blir upp till 300 grader varm. (källa)
  2. År 1550 omtalas för första gången köldblandningar framställda med salpeter i vatten. Detta blev en revolution för glasstillverkningen och innebar att man kunde framställa glass i modern mening, en hårdfrusen jämn massa. Mot 1600-talets slut hade man funnit att en blandning av is eller snö och grovt salt kunde sänka temperaturen till minus 15 eller minus 20 grader. (källa)
  3. Glidformsgjutning är ett begrepp ur byggnadstekniken. Vid glidformsgjutning "glider" betongformen på byggnadsverket i en jämn kontinuerlig process vertikalt uppåt med hjälp av hydrauliska domkrafter. Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner såsom TV-torn, höga bropelare och skorstenar. Fördelen är att det inte behövs någon byggnadsställning som står på marken. Exempel då glidformstekniken används i Sverige är gjutningen av Kaknästornet (klart 1967) och Hammarbytornet (klart 1986), båda i Stockholm. (källa)
  4. Glättning (paper) – bearbetning för att få en jämn och glansig yta. (källa)
  5. Under 1940-50-talet när många mindre jordbruk började avvecklas genom inflyttningen till storstädernas industrier var det många lantbrukare som började stycka av delar av sina lantbruksfastigheter och en stor mängd mindre sommarhus i storleksklassen 20–55 m² uppfördes runt om i landet. Avstyckning av tomtmark och nybyggnation av sommarstugor kulminerade omkring 1950-60 och har sen dess mest handlat om att byta ut de mindre ursprungliga sommarstugorna till större sommarhus, ofta utrustade med samma bevämligheter som i den ordinarie lägenheten, radhuset eller villan inne i storstaden. Trenden att den ursprungliga helt oisolerade enkelt utrustade sommarstugan utan indraget vatten och WC byggs om som permanentbostad för att kunna utnyttjas hela året, har fortgått i jämn takt ända sen 1960-70-talen. Benämningen "sommarstuga" har därför alltmer övergått till att kallas fritidshus även om begreppet sommarstuga till stor del lever kvar än idag i betydelsen ett mindre hus som i första hand är avsett att användas under sommarsäsongen där man till stor del tillbringar sin tid utomhus och därför inte har lika stort behov av utrymme inomhus som under vintersäsongen. (källa)
  6. Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor. (källa)
  7. Gräsklippare är ett hjälpmedel som används för att klippa gräs till en jämn längd. (källa)
  8. En gräsmatta är en tät, jämn och regelbundet klippt vegetationsyta av gräs som inte används för jordbruk. Gräsmattor finns i trädgårdar, parker, fotbollsplaner och golfbanor. (källa)
  9. Flåhacka är ett verktyg som vanligen används vid dikningsarbete, i Sverige tidigare ofta vid moss- eller myrodling. Den finns i flera storlekar och utföranden. Flåhackans blad är brett, ibland rakt men oftast spetsigt. De spetsiga är användbara för att arbeten där man vill ha efterlämna en jämn och slät yta. Flåhackan är än i dag ett viktigt redskap i utvecklingsländer i brist på motoriserade redskap. (källa)
  10. Antalet hagelkorn som ryms i patronen beror på om det är grovt eller fint hagel man skjuter med. Denna grovlek anpassas dels till typen av vilt, dels det tilltänkta skjutavståndet. Målsättningen är knall-och-fall-verkan hos det påskjutna viltet med minimal köttförstöring, inte att sårkanalen skall leda till sårchock eller förblödning. Man eftersträvar därför inte en alltför liten och tät koncentration av haglen, utan snarare en jämn fördelning av dessa inom träffytan, med få så kallade randhagel. Spridningen av haglen ökar dock med avståndet, och för att kompensera för detta används ofta något avsmalnande, så kallade trångborrade, pipor för längre skjutavstånd. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.