Kabla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kabla, varianter, uttal och böjningar av kabla

Kabla synonym, annat ord för kabla, vad betyder kabla, förklaring, uttal och böjningar av kabla.

Vad betyder och hur uttalas kabla

Kabla uttalas kabla och är ett verb -de.

Kabla betyder:

Ordformer av kabla

Aktiv

kabla
infinitiv
kablar
presens
kablade
preteritum
kablat
supinum
kablande
presens particip
kabla
imperativ

Passiv

kablas
infinitiv
kablas
presens
kablades
preteritum
kablats
supinum

Perfekt particip

kablad en
~ + subst.
kablat ett
~ + subst.
kablade den/det/de
~ + subst.

Kabla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet kabla

  1. Reducera felrisken genom att antalet kablar reduceras och genom att ha svaga signalströmmar som inte bränner kontakter. (källa)
  2. Kabel-TV är television som mottages på en punkt, en huvudcentral och därefter vidaresänder signalerna till en mängd hushåll. Varje kabelnät består, som namnet antyder, av kablar, som installeras i marken och i fastigheter. TV-signalerna distribueras från sändaren till mottagaren genom kabeln. (källa)
  3. Koaxialkabel är en tvåpolig elkabel, som är uppbyggd av en metallisk ledare, mittledaren, omgiven av ett isolerande material, dielektrikum, som i sin tur är omgivet av ett ledande hölje, skärmen. Koppar eller tennbelagd koppar är vanliga ledarmaterial och som isolator används ofta plast i billiga kablar eller teflon i dyrare och bättre, då isolatorn inte smälter när koaxialkabelns ledare löds fast. Även luft eller skum används som dielektrikum. (källa)
  4. När man arbetar analogt med outboards så görs detta genom att använda ett fysiskt mixerbord som är uppkopplat till en multitracker som endast är där för att spela in samt upp ljud. För att använda sig av effekter som EQ, kompressor, reverb så använder man sig av fysisk patchning. Detta innebär att man skicka signalen med hjälp av kablar och skickar in det i fysiska processeringsenheter sedan för att hämta tillbaka signalen till mixerbordet. När en elektrisk signal går igenom kablar samt instrument/ utrustning så utsätts signalen för elektrisk interferens (elektriska störningar). Kablar är skyddade med ett gummi eller plasthölje för att minska störningar och signalförvrängningar, men desto längre signalen skickas utanför hårdvaran ju högre blir risken för störningar. När signalen har kommit in i datorn och bearbetas i hårdvaran arbetar datorn i binära koder, där signalen inte kan ändras. (källa)
  5. Hängbroar hänger från kontinuerliga kablar. De äldsta hängbroarna konstruerades med rep eller rankor och bambu. I modern tid består kablarna av ett grovt knippe stålvajer som hänger över torn, eller pyloner. Lasten förs alltså vertikalt ned genom pylonerna. Vilket kräver välavvägd grundläggning av dessa. Världens längsta hängbro är Akashi Kaikyo Bridge i Japan. Världens mest kända hängbro är troligen Golden Gate-bron i San Francisco. En av Sveriges mer betydande hängbroar är Älvsborgsbron i Göteborg. (källa)
  6. Ett moderkort eller ett moderbord (äldre benämningar är systemkort och bakplan) är ett centralt kretskort försett med ett antal uttag där mindre kretskort kan kopplas in. Ett moderkort binder på så vis samman delarna i ett elektroniskt system, exempelvis i en dator, där uttagen till stor del utgörs av buss-anslutningar, strömförsörjning och anslutningar för andra kablar. (källa)
  7. En hängbro är en bro som består av två par pyloner, en på var sida om spannet, med två eller fler primära bärkablar spända mellan dem. Brobanan hänger i vertikala, sekundära kablar eller stänger som hänger från bärkablarna. Bärkablarna förs över pylonerna och vidare via spännkablar ned i marken till ett mothåll. En hängbro har förutom huvudspannet också två sidospann mellan pylonerna och mothållen. (källa)
  8. Transport via kablar eller vajrar sker genom att fordon dras av kablar istället för med en intern strömkälla. Detta förekommer vanligtvis vid branta lutningar. Typiska lösningar omfattar kabinbanor, hissar, rulltrappor och skidliftar. (källa)
  9. Det höga motståndet i kabeln försvagar telesignalen kraftigt. Först på 1950-talet fanns sjökablar med inbyggda förstärkare och då blev det möjligt att överbrygga längre avstånd för telefontrafik, som dittills varit hänvisad till radio, numera även via telekommunikationssatelliter. (källa)
  10. Vagabonderande strömmar kan ge en förhöjning av magnetiska fältet i hela anläggningen. De vagabonderande strömmarna kan alstra förhållandevis stora magnetfält, eftersom de flyter i exempelvis vattenrör och metallkonstruktioner som då är att betrakta som enkelledare. I kablar begränsas en del av magnetfältet av motriktade fält från andra kablar. Det förs en livlig debatt om hur magnetiska och elektriska fält påverkar människor. Till dess att forskningen har givit mer konkreta resultat rekommenderas att anläggningar utförs enligt "försiktighetsprincipen" och att fälten reduceras i möjligaste mån. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.