Kabyl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kabyl, varianter, uttal och böjningar av kabyl

Kabyl synonym, annat ord för kabyl, vad betyder kabyl, förklaring, uttal och böjningar av kabyl.

Vad betyder och hur uttalas kabyl

Kabyl uttalas kabyl [-y´l] och är ett substantiv -en -er.

Kabyl betyder:

Ordformer av kabyl

Singular

kabyl
obestämd grundform
kabyls
obestämd genitiv
kabylen
bestämd grundform
kabylens
bestämd genitiv

Plural

kabyler
obestämd grundform
kabylers
obestämd genitiv
kabylerna
bestämd grundform
kabylernas
bestämd genitiv

Kabyl är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kabyl

  1. Berber är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika. Denna beräknas idag utgöra 20 till 50 miljoner människor, varav den lägre siffran står för dem som talar de omkring trettio olika berberspråken, en gren av de afroasiatiska språken. Berberna är uppdelade i många etniska grupper huvudsakligen bosatta i Marocko (rifberber, berbiska: Imazighen eller Irifyen), Algeriet (kabyler, chaouia, mozabite), Tunisien (även på Djerba), Libyen (nordväst) och Sahara (tuareger). (källa)
  2. Tamazight skrevs först med alfabetet tifinagh som fortfarande används av tuaregerna, och som fått en symbolisk roll för berberaktivister på senare tid. De tidigaste kända inskriptionerna kommer från omkring 200 f.Kr.. Mellan 1000-1500 e.Kr. användes det arabiska alfabetet, i synnerhet av shilha i Marocko. Idag används ofta det latinska alfabetet särskilt bland kabylerna i Algeriet. En variant av tifinagh blev nyligen officiellt alfabet i Marocko, medan det latinska alfabetet har officiell status i Algeriet, Mali och Niger. Såväl tifinagh och arabiska används dock i både Mali och Niger samtidigt som både latinska och arabiska tecken används i Marocko. (källa)
  3. Kabyler (taqbaylit: ⵍⴻⵇⴱⴰⵢⴻⵍ Leqbayel, stam) är ett berberfolk i kustbergen i nordöstra Algeriet samt i nordvästra Marockos bergstrakter där de går under namnet rifkabyler. I Frankrike finns också en relativt stor grupp kabyler. I Algeriet bor drygt 3 miljoner kabyler och i Marocko bor 5-7 miljoner rifkabyler. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.