Kallna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kallna, varianter, uttal och böjningar av kallna

Kallna synonym, annat ord för kallna, vad betyder kallna, förklaring, uttal och böjningar av kallna.

Synonym till kallna

Vad betyder och hur uttalas kallna

Kallna uttalas kallna och är ett verb -de.

Ordformer av kallna

Aktiv

kallna
infinitiv
kallnar
presens
kallnade
preteritum
kallnat
supinum
kallnande
presens particip
kallna
imperativ

Perfekt particip

kallnad en
~ + subst.
kallnat ett
~ + subst.
kallnade den/det/de
~ + subst.

Kallna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Kallna på Engelska

  • get cold, cool - the food is getting cold

Hur används ordet kallna

  1. För att göra italiensk maräng används en het sockerlag som sakta hälls över marängen medan den vispas. Man kokar vatten och strösocker till 120-125 grader. Medan sockerlagen når sin temperatur vispar man äggvitan så att den får vit färg och en mjuk, fluffig konsistens. Sedan häller man försiktigt den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan medan den fortsätter att vispas på den lägsta hastigheten. När man har hällt över sockerlagen höjer man maskinens hastighet till den högsta i ett par minuter. Sedan låter man maskinen vispa på lågväxel tills marängen har kallnat, vilket tar 20-30 minuter. (källa)
  2. Pudding kan också avse en söt efterrätt som baserar på en vätska, ofta mjölk, som får koka med potatis- eller majsmjöl (stärkelse) alternativt gelatin, socker och olika smaksättare. Puddingmassan hälls upp i portionsskålar eller i en stor puddingskål, får kallna och stelna och ibland stjälpas upp. Omtyckta smaktillsatser ger bland annat chokladpudding, vaniljpudding och vaniljpudding med mandelsmak. (källa)
  3. Akvatint skapas från en kopparplåt som pudrats med ett harts- eller asfaltpulverlager. Plåten hettas därefter upp så att kornen smälter fast och får sedan kallna. Etsningen sker genom att motivet målas på med en pensel doppad i syra vilket ger mjuka valörer. (källa)
  4. Varmlim, benlim eller hudlim är ett lim som framställs av ben och hudar som fettbefrias och kokas. Det torkas i form av kakor. Vid användning löses kakorna upp i varmt (max 65 grader) vatten. Limmet är varmflytande och ytorna som skall limmas bör vara uppvärmda för att fördröja att limmet kallnar under processen och därmed biter. (källa)
  5. I hjulsmedjan tillverkades järnvägshjul. Smedjan var i drift 1865 – 1901. Den tidens järnvägshjul hade ekrar mellan hjulringen och navet. Ekrarna tillverkades av plattjärn som veks på två ställen så att man fick två raka ekrar och en böjd del av en hjulstomme (lancashiresmidet var mjukt så det gick lätt att böja). Ekrarna läggs i en jigg ihop med navet. Dessa sammanfogas med en metod som kallas vällning eller "hetsning". Detta är den så kallade innerhetsen. Det genomförs i en ässja med glödande kol och blästluft. Sammanfogningen görs i en press. Därefter sammanfogas ekersatsen med hjulstommen. Metoden kallas ytterhets. Hjulstommen värms till vitglödande i kolbädd och flyttas till en press. En värmd trekantstav monteras i hörnet mellan stomme och ekrar och det hela pressas ihop. Utanpå hjulstommen monteras själva slitytan, den egentliga hjulringen. Först måste ytorna svarvas noggrant. Hjulringen värms och monteras runt den kalla hjulstommen. Hjulringen krymper vartefter den kallnar och sitter fast (krympförband). På motsvarande sätt krymps två hjul på en hjulaxel för att skapa ett hjulpar. (källa)
  6. Principen kan också användas för att montera ringformiga konstruktionselement, till exempel slitring på hjul till järnvägsfordon. Slitringen värms upp, träs på järnvägshjulet och kommer att krympa och fixeras på sin plats när den kallnar. (källa)
  7. Sånger från andra våningen (2000) blev ett stort kliv uppåt för Andersson efter de ljumma recensionerna av Giliap. Sånger från andra våningen vann fem guldbaggar, bästa ljud, bästa manus, bästa foto, bästa regi samt bästa film. Filmen fick även ta emot Juryns specialpris vid filmfestivalen i Cannes samma år. I den här filmen märks det tydligt hur Andersson har skapat sig ett eget uttryck genom den komplexa bilden. Under filmens fulla längd återfinns endast 46 klipp. Han klipper från en scen till nästa, men aldrig inom samma scen. Åskådaren får aldrig några förtydligande närbilder av någonting utan allting presenteras i välkomponerade bilder i djupled. Detta signum har som sagt vuxit fram under Andersson olika reklam- och kortfilmsprojekt och kommer för första gången till användning i en långfilm. Filmen har ingen speciell protagonist utan handlar mer om en mängd olika människors liv och gärningar, utan någon speciell relation till varandra. Trots detta att den skiljer sig så pass mycket från de två tidigare filmerna delar de ändå mycket av samma tematik. Människorna blir allt ensammare när världen bara kallnar. Andersson ökade också det samhällskritiska innehållet gentemot de två föregående filmerna, samtidigt som han drog ner på realismen. I scener som exempelvis den när en ung flicka knuffas ner för ett stup, inför representanter från samhället (präster, militär, folk i svarta kostymer eller folkdräkt), rör sig i gränslandet till det surrealistiska. Följden av detta tilltag är dock att kritiken blir knivskarp, nästintill övertydlig. (källa)
  8. Vid vaxning anbringas varmt vax eller någon liknande massa på huden. När vaxet kallnat och stelnat avlägsnas det med ett kraftigt ryck varvid håret följer med rötterna. Vaxning ger ett långvarigare resultat än rakning, men efter omkring två till fyra veckor har håret blivit synligt igen. Vaxning är en vanlig metod för att avlägsna hår från större hudpartier, exempelvis underbenen. Vaxning av pubesområdet kallas ibland brasiliansk vaxning. Den brasilianska vaxningen innebär ofta att allt hår avlägsnas, ibland med en liten noggrant formad remsa kvar. (källa)
  9. I Danmark äter man ofta risgrynsgröt med socker, en klick smör och kanel till lunch på julaftonen. Den som får mandeln får en mandelgåva, oftast en marsipangris eller chokladask. Danskar äter även risalamande, den danska förlagan till ris à la Malta, som serveras till dessert på julafton. Den lagas av risgrynsgröt med lite socker och vanilj samt några droppar bittermandelolja. När gröten kallnat rör man i lättvispad grädde, ofta också flisad mandel. Rätten serveras med kall körsbärssås. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.