Kandidatlista Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kandidatlista, varianter, uttal och böjningar av kandidatlista

Kandidatlista synonym, annat ord för kandidatlista, vad betyder kandidatlista, förklaring, uttal och böjningar av kandidatlista.

Vad betyder och hur uttalas kandidatlista

Kandidatlista uttalas kand|id|at|lista och är ett substantiv.

Ordformer av kandidatlista

Singular

kandidatlista
obestämd grundform
kandidatlistas
obestämd genitiv
kandidatlistan
bestämd grundform
kandidatlistans
bestämd genitiv

Plural

kandidatlistor
obestämd grundform
kandidatlistors
obestämd genitiv
kandidatlistorna
bestämd grundform
kandidatlistornas
bestämd genitiv

Kandidatlista är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kandidatlista

  1. Personvalsinslaget i det svenska valsystemet var fram till 1990-talet mycket svagt. Väljaren hade visserligen rätt att stryka eller lägga till namn på partiernas anmälda valsedlar, men systemet förösträkning gjorde dessa ändringar nästan betydelselösa annat än som protestyttringar. Den enda situation då väljaren faktiskt hade möjlighet att utöva ett aktivt personval var vid de tillfällen då ett parti hade flera olika kandidatlistor i samma valkrets. (källa)
  2. Partierna i en valallians behåller sina enskilda politiska plattformar och ideologier men gör avtal om samarbete. Man kan skilja mellan rent tekniska valförbund, valteknisk samverkan, och egentliga allianser. I de förra är avtalet rent tekniskt, till exempel avtalar man om kandidaternas antal och placering på listan vid val med kandidatlistor. I fråga om val med enmansvalkretsar ställer man upp sina kandidater i olika valkretsar. I egentliga allianser gör man också politiska kompromisser för att uppnå en gemensam linje i valkampanjen och för att kunna samarbeta efter valet. Om valalliansen vinner ett nationellt val bildas i regel en koalitionsregering där alla alliansens partier har representation. (källa)
  3. I vallokalerna lägger röstmottagarna ut valsedlar i samtliga vallokaler för alla partier som något av de två senaste riksdagsvalen, det vill säga 2006 eller 2002, uppnått minst en procent av rösterna, under förutsättning att partiet hade anmält intresse för detta senast 15 januari 2010. I riksdagsvalet 2010 var åtta partier kvalificerade för detta: de sju riksdagspartierna i den sittande riksdagen (vald 2006) samt Sverigedemokraterna. Valresultat i andra val, såsom val till Europaparlamentet, kvalificerar däremot inte partier för valsedelsutläggning utförd av röstmottagarna i riksdagsvalet. Övriga partier får själva ombesörja distributionen av valsedlar. De valsedlar som läggs ut är partivalsedlar med partibeteckning men utan namngivna kandidater. Partivalsedlar med kandidatlista ombesörjer alltid partierna själva att lägga ut. De partier som uppnått gränsen för att få valsedlar utlagda har också rätt att få ett visst antal valsedlar tryckta gratis. Övriga partier fick betala för valsedlarna i enlighet med en taxa som bestämdes i november 2009. Om ett parti som fått betala för sina valsedlar erhåller minst en procent av rösterna i valet, får partiet tillbaka vad det kostade efter valet, men detta inträffade inte för något parti i 2010 års val. (källa)
  4. Al-Sahlani kandiderade i Europaparlamentsvalet 2009 som nummer tre på Centerpartiets kandidatlista. I riksdagsvalet 2010 stod hon på plats fyra på Centerpartiets lista för Stockholms kommuns valkrets, varför hon blev ersättare i riksdagen för statsrådet Andreas Carlgren. Efter att Carlgren avgått från regeringen och riksdagen i september 2011, blev Al-Sahlani ordinarie ledamot. (källa)
  5. Hösten 1906 bildades i Västerås en avdelning av Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR, lokalavdelning av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR). Nina Benner-Anderson var en av stiftarna och 1909 blev hon även ledamot av styrelsen. När de politiskt aktiva kvinnorna i Västerås gick fram med en egen kandidatlista vid stadsfullmäktigevalet 1912 var hon nybliven ordförande i rösträttsföreningen och placerades därför som förstanamn. Efter ett lyckat val tog Nina Benner-Andersson plats som stadens första kvinnliga fullmäktigeledamot. Hon var mestadels aktiv i olika sociala frågor och motionerade bland annat om inrättandet av en så kallad "Mjölkdroppe" och föreslog åtgärder mot den akuta livsmedelskrisen. (källa)
  6. Mandaten från andrarösten tillsätts från partiernas kandidatlistor, i den ordning som partierna angivit. För att erhålla mandat med hjälp av andraröster krävs dock att partiet fått minst fem procent av rösterna. Undantaget görs för sådana partier som representerar de nationella minoriteterna: sorber, friser, sinti, romer och danskar). (källa)
  7. Frisinnade försvarsvänner var den utbrytargrupp som lämnade Liberala samlingspartiet den 19 februari 1914 och som också utgjorde egen kandidatlista vid nyvalet till andra kammaren 1914. (källa)
  8. Inför Europaparlamentsvalet 2009 stod hon för andra gången som förstanamn på Centerpartiets kandidatlista och blev invald med 34,4 procent personkryss. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.