Kapsel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kapsel, varianter, uttal och böjningar av kapsel

Kapsel synonym, annat ord för kapsel, vad betyder kapsel, förklaring, uttal och böjningar av kapsel.

Vad betyder och hur uttalas kapsel

Kapsel uttalas kapsel och är ett substantiv -n kapslar.

Kapsel betyder:

Ordformer av kapsel

Singular

kapsel
obestämd grundform
kapsels
obestämd genitiv
kapseln
bestämd grundform
kapselns
bestämd genitiv

Plural

kapslar
obestämd grundform
kapslars
obestämd genitiv
kapslarna
bestämd grundform
kapslarnas
bestämd genitiv

Kapsel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kapsel på Engelska

  • capsule - space capsule

Hur används ordet kapsel

  1. Gladiolsläktets arter är fleråriga örter med knölar som vissnar ner efter växtsäsongens slut. Knölarna omges av flera lager fibrösa skal. De basala bladen är små och tillbakabildade, stjälkbladen är två till många, svärdlika. Blomställningen är ett ensidigt ax med många blommor. Varje blomma omges av stödblad. Hyllebladen är sammanväxta vid basen och bildar en blompip, kronan är osymmestrik med de tre övre flikarna större än de undre. Ståndarna är tre och pistillen har tre grenar. Frukten är en trerummig kapsel med många frön. (källa)
  2. Havsmusen är en äggläggande art med inre befruktning, hanen har ett stort, parigt parningsorgan vid anus. Äggen läggs parvis och består av en omkring 3 × 17 cm stor kapsel, något tillspetsad i ena änden, där den avslutas med en 3 till 4 cm lång tråd. Vid äggläggningen hänger kapseln i tråden under honan, tills hon hittat en lämplig plats att skrapa av kapseln på. Nykläckta yngel är 11 cm långa. (källa)
  3. Den torkade mjölksaften från opiumvallmons omogna frökapsel kallas opium. Ur detta kan man utvinna ett ljusgult, kristalliskt pulver, morfin. Utvinning av heroin ur morfin sker i två steg: först framställs heroinbas genom att upphetta morfinet med ättiksyraanhydrid. Ur heroinbasen kan sedan heroinhydroklorid framställas genom användning av saltsyra. (källa)
  4. Blommorna är vita med rosa eller gula fläckar, zygomorfa och fribladiga och sitter i stora upprättstående klasar. Kastanjens frukt är en kapsel med ett mycket tjockt och taggigt skal, som innehåller ett, två eller ibland tre blanka bruna frön, som ibland kallas "kastanjer". Aesculus-träd med frukter utan taggar är arten stinkhästkastanj, A. glabra, även hybriden rödblommig hästkastanj förekommer som parkträd. (källa)
  5. Många virus har en kapsel formad som en ikosaeder. (källa)
  6. De flesta kackerlackor är nattaktiva djur som döljer sig under dagen i springor och mörka vrår. De lever av såväl vegetabilisk som animalisk föda. De trivs och förökas bäst i varmare områden, där det finns riklig tillgång på föda och fuktighet. Färre än 30 arter klarar av att överleva i hus. Övriga förekommer i varierande biotoper, allt från öknar till tropiska skogar. Honorna kan lagra hanens sperma och behöver endast befruktas en gång i sitt liv. Detta hindrar inte att hon kan para sig flera gånger. Hon bär sina ägg omslutna av en kapsel tills ungarna är färdiga att kläckas. (källa)
  7. Kapok består av hårbildningar på frön och frukter hos växter tillhörande familjen Bombacaceae, varav det viktigaste är det i tropikerna förekommande Cieba pentandra. Frukten hos denna växt är en kapsel som innehåller ett stort antal frön på vilka sitter 1 – 1,5 cm långa, starkt glänsande, silkesliknande hår. Dessa är sköra och lämpar sig därför ej som textilmaterial. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.