Kapsyl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kapsyl, varianter, uttal och böjningar av kapsyl

Kapsyl synonym, annat ord för kapsyl, vad betyder kapsyl, förklaring, uttal och böjningar av kapsyl.

Vad betyder och hur uttalas kapsyl

Kapsyl uttalas kaps|yl [-y´l] och är ett substantiv -en -er.

Kapsyl betyder:

Ordformer av kapsyl

Singular

kapsyl
obestämd grundform
kapsyls
obestämd genitiv
kapsylen
bestämd grundform
kapsylens
bestämd genitiv

Plural

kapsyler
obestämd grundform
kapsylers
obestämd genitiv
kapsylerna
bestämd grundform
kapsylernas
bestämd genitiv

Kapsyl är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kapsyl på Engelska

  • [bottle] ca - bottle cap

Hur används ordet kapsyl

  1. En kapsyl är en försegling på en flaska, vanligen av metall. Det finns flera olika typer av kapsyler som passar till olika typer av flaskhalsmynningar.
  2. Uppfinnaren William Painter fick patent på ölkapsylen i USA 1892. Där kallas kapsylen "crown cork" (kronkork) eftersom den ser ut som en krona. Tidigare förslöt man flaskorna med en kork fastsatt med metalltråd. Painter erhöll ett 80-tal patent, bland annat på flasköppnaren. En av säljarna på hans företag uppfann för övrigt engångsrakhyveln. 2009 var företaget fortfarande aktivt och tillverkade emballage.
  3. En skruvkapsyl har en gänga som svarar mot en gänga på utsidan av flaskhalsens mynning. En skruvkapsyl kan skruvas av och på flera gånger. För att garantera att en skruvkapsyl är oöppnad kan det finnas en extra, förperforerad ring längst ned på skruvkapsylen. Denna ring går sönder vid det första öppnandet. Skruvkapsylen på bilden har varit öppnad, vilket man kan se på att den nedre ringen är bruten.
  4. En kronkork eller flaskkapsyl är en kapsyl med veckad kant som svarar mot en fläns på utsidan av flaskhalsens mynning. Denna kapsyltyp är standard för glasflaskor innehållande läsk, öl och vatten i Sverige. Inuti kronkorken finns ett plastinlägg som är själva tätningen mellan flaska och kronkork. Ursprungligen bestod tätningen istället av ett tunt korklager.
  5. På 1970- och 1980-åttiotalen var det vanligt med en kapsyl som bestod av aluminium med en ca 2 cm lång rivtunga på ena sidan. Man öppnade den genom att dra i rivtungan upp och över kapsylen. Rivtungan ersattes på en efterföljande kapsyltyp med en dragring, med där avsikten var att det skulle bli mindre risk att skära sig i fingret vid öppning. Det var dock många som istället skar sig i tummen med denna kapsyltyp. Det förekom också att dragringen lossnade innan flaskan var öppen. Då återstod det bara att ta en tång eller annat liknande verktyg för att öppna flaskan. Denna kapsyltyp fungerade mindre bra och snart ersattes dessa med de traditionella kronkapsylerna.
  6. Andra kapsyltyper Tidigare (på femtiotalet) fanns det en kapsyl som bestod av en mjuk metallfolie som var vikt över flaskans öppning. Den öppnades enkelt med en lätt tryck av tummen rätt uppifrån och avlägsnades. Dessa var särskilt vanliga på de mjölkflaskor av glas som fanns då och de var inte återförslutningsbara. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.