Kattguld Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kattguld, varianter, uttal och böjningar av kattguld

Kattguld synonym, annat ord för kattguld, vad betyder kattguld, förklaring, uttal och böjningar av kattguld.

Vad betyder och hur uttalas kattguld

Kattguld uttalas katt|guld och är ett substantiv.

Ordformer av kattguld

Singular

kattguld
obestämd grundform
kattgulds
obestämd genitiv
kattguldet
bestämd grundform
kattguldets
bestämd genitiv

Kattguld är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kattguld

  1. Kattguld, en folklig benämning på olika metallglänsande mineraler som kan hittas i naturen. Det är i de flesta fall pyrit (svavelkis), ett mässingsgult, metallglänsande mineral innehållande järn och svavel (FeS2).
  2. Kattguld är ett nedsättande uttryck för något som förefaller äkta och värdefullt, men inte är det. Ett uttryck med liknande betydelse finns i det franska språket, "l'or des fous". Ursprunget till detta härrör sig från 1500-talet då den franske upptäcktsresanden Jacques Cartier kom till Kanada. Väl framme i Kanada fann han "ett berg av guld" och tillika "ett berg av diamanter". Han fyllde sina skepp med dessa dyrbarheter och återvände stolt till Frankrike, där det konstaterades att det förmodade "guldet" var kattguld och "diamanterna" var kvarts. Denna fadäs myntade uttrycket "Guld från Kanada" som är liktydigt med något värdelöst, med andra ord skräp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.