Kilt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kilt, varianter, uttal och böjningar av kilt

Kilt synonym, annat ord för kilt, vad betyder kilt, förklaring, uttal och böjningar av kilt.

Vad betyder och hur uttalas kilt

Kilt uttalas kilt [k-] och är ett substantiv -en -ar.

Kilt betyder:

Ordformer av kilt

Singular

kilt
obestämd grundform
kilts
obestämd genitiv
kilten
bestämd grundform
kiltens
bestämd genitiv

Plural

kiltar
obestämd grundform
kiltars
obestämd genitiv
kiltarna
bestämd grundform
kiltarnas
bestämd genitiv

Kilt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kilt

  1. En kilt är ett plagg, sytt i ylle, som ser ut som en kjol, som bärs av män i Skottland. Även kvinnor kan bära kilt, men den ser då mer ut som en kiltliknande kjol. I säckpipeband används kilt både av män och kvinnor. De olika skotska klanerna hade sitt eget mönster. Även andra keltiska folk har blivit förknippade med kilt. Den detalj som i första hand skiljer en kilt från en kjol är att den inte har någon lodrät söm, utan hålls ihop av ett spänne. Eftersom inte kilten har några fickor så bärs en liten väska (sporran) frampå magen. Det går åt cirka 7 meter tyg för att göra en kilt.
  2. Eftersom kiltarna i mångt och mycket har blivit en symbol för broderskap, existerar de inom bland annat studentlivet och inom vissa ordenssällskap.
  3. Kiltens historia sträcker sig minst till slutet av 1500-talet. Kilten är den traditionella klädnaden i de skotska högländerna för män och pojkar. På 1600- och 1700-talet började den användas som vanligt plagg. Kilten som en symbol för nationell tillhörighet är relativt ung. Det var först under 1800-talets romantik kilten började förknippas med skottar och blev så småningom adopterad av folket i låglandet och av skottar som bodde utomlands, främst i USA. Andra keltiska folkslag (som till exempel irländare eller walesare) har också låtit kilten bli en del av den nationella kulturen, dock i mindre utsträckning. Kjolar som var besläktade med kiltar hade för länge sedan blivit glömda i andra kulturer där de var vanliga förr såsom i Gallien och Skandinavien.
  4. Själva ordet kilt kommer från skotska "kilt" i betydelsen "att kjola plagg runt kroppen". Skotskan verkar i sin tur ha lånat ordet från fornnordiska nybyggare. Traditionellt bär man inte några underkläder under kilten.
  5. Moderna kiltar har börjat dyka upp på klädmarknaden i Skottland, och Nordamerika i olika material, som läder, denim, manchester, och bomull. Dessa kan vara utformade som helg- eller vardagskläder, för sport och fritid eller arbetskläder. Vissa liknar de traditionella kiltarna, medan andra mer ser ut som långa fritidsshorts och har fickor för verktyg.
  6. Hösten 2005 lanserade Blåkläder "hantverkskilten". Den har hängande spikfickor, tumstocksficka, mejselficka och hammarhank. Hantverkskilten ingår idag i Blåkläders produktutbud. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.