Kli Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kli, varianter, uttal och böjningar av kli

Kli synonym, annat ord för kli, vad betyder kli, förklaring, uttal och böjningar av kli.

Vad betyder och hur uttalas kli

Kli uttalas kli och är ett substantiv -et.

Kli betyder:

Ordformer av kli

Singular

kli
obestämd grundform
klis
obestämd genitiv
kliet
bestämd grundform
kliets
bestämd genitiv

Kli är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kli på Engelska

  • bran - wheat bran

Hur används ordet kli

  1. Havregryn (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  2. Lärda eller vittra akademier var visserligen kända även under den tidigare medeltiden (som den på Alkuins inrådan 782 upprättade akademin vid Karl den stores hov), men först från mitten av 1400-talet vid tiden för renässansen i Italien började akademiernas blomstringstid. I främsta rummet kom Italien med flera berömda akademier, till exempel Academia platonica i Florens, stiftad omkring 1442 av Cosimo de' Medici, upplöst 1521, inom vilken Platons filosofi var föremål för studier och uppläggningar, och Academia pontaniana i Neapel, stiftad omkring 1440 av Alfons av Aragonien och Neapel och uppkallad efter en av sina mest berömda medlemmar, huministen Giovanni Pontano. Mot slutet av 1500-talet upprättades i Florens Academia della crusca ("Kli-akademien"), så benämnd eftersom den villa rensa det italienska språket, liksom man skiljer kliet från sikten. Denna akademi gav ut en ordbok över italienska språket och har för övrigt tjänat som ett mönster för ett flertal andra akademier på andra platser. (källa)
  3. Klisfästningen (kroatiska: Kliška tvrđava, italienska: Fortezza di Clissa) är en kulturminnesskyddad delvis förfallen fästning vid Klis i Kroatien. (källa)
  4. Kruska (av italienska crusca, kli), är en gröt, bestående av russin eller fikon, vetekli, havregryn och vatten som kokats. Mjölk och äpplemos serveras till gröten som är ett utmärkt medel mot trög mage. (källa)
  5. Ordet "pizza" förekommer för första gången år 997 på medeltidslatin, och det var på 1500-talet i Neapel i nuvarande Italien som det först avsåg ett runt, platt bröd. Man har spekulerat i att latinets verb pìnsere, att trycka, kan ha varit ursprunget. Klassisk grekiska innehåller emellertid orden πικτή (pikte), "jäst bakverk", som på latin blev "picta", och på senlatin pitta (uttalades pittsa), samt πίσσα (pissa eller pitta, ungefär "stampad") eller ptea (kli och petites, klibröd). En annan teori är att ordet är av germanskt ursprung – eventuellt förmedlat till italienskan via langobarderna – och besläktat med det svenska ordet bit (med betydelsen 'brödbit'). Ordet kan också komma från latinens "pix" som betyder "beck". (källa)
  6. Vetekli är kli av vete. Det framställs av det tunna hölje som omger sädesslagets kärna. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna. (källa)
  7. Upptagandet av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, rabarber och tomat. (källa)
  8. Skräntärnans repertoar utgörs av några karaktäristiska barska, något hägerliknande kraxande läten. När föräldrar, ungar och gamla fåglar möts hörs ett utdraget ra-ra-ra-ratschau. Detta sker i samband med en bugning på marken eller i luften. Fåglarna lockar i flykten med ett ljudligt, djupt skrovligt kree-ark!. Skärgårdsbor brukar säga att den ropar Kraakatau!, vilket rätt väl beskriver lätet. Vid fara låter skräntärnan höra ett upprepat rara-ra, och den attackerar andra tärnor med ett skrarpt graap. Ungfåglarnas tiggläte består av ett genomträngande kli-vi, eller iih. (källa)
  9. Bokashi är en japansk metod för att kompostera. Bokashikompostering har funnits några år i Sverige, men i ursprungslandet Japan är det en välbeprövad metod som har funnits länge. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump till jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet. Proceduren innebär att man varvar hushållsavfall med ett särskilt bokashiströ eller kli i en hink, tappar ur vätska i botten då och då, och låter den fulla kompostlådan stå och fermentera i två-tre veckor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.