Klinkertegel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klinkertegel, varianter, uttal och böjningar av klinkertegel

Klinkertegel synonym, annat ord för klinkertegel, vad betyder klinkertegel, förklaring, uttal och böjningar av klinkertegel.

Vad betyder och hur uttalas klinkertegel

Klinkertegel uttalas klinker|tegel och är ett substantiv.

Ordformer av klinkertegel

Singular

klinkertegel
obestämd grundform
klinkertegels
obestämd genitiv
klinkerteglet
bestämd grundform
klinkerteglets
bestämd genitiv

Plural

klinkertegel
obestämd grundform
klinkertegels
obestämd genitiv
klinkerteglen
bestämd grundform
klinkerteglens
bestämd genitiv

Klinkertegel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klinkertegel

  1. Gillberg studerade vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm mellan åren 1878 och 1884. Han genomgick en tolvårig praktik hos Magnus Isæus och var därefter anställd som ritbiträde vid byggandet av Riksdagshuset och Dramaten. Till hans kända arbeten hör Stockholms katolska domkyrka som uppfördes 1890-1892 efter hans ritningar. Han gestaltade kyrkan i nyromansk rundbågestil med basilikan som grundform. Fasaderna består av rött klinkertegel och grå puts. Huvudfasaden mot Folkungagatan domineras av ett stort rosettfönster och kröns av ett kors som flankeras av två låga torn. (källa)
  2. Nuvarande kyrkobyggnad i kvarteret Nattugglan kom till på initiativ av den apostoliska vikarien Albert Bitter och uppfördes mellan 1890 och 1892 efter ritningar av arkitekt Axel Gillberg (1861-1915). Den hade föregåtts av ett förslag i samma kvarter om götiskt kapell med hög tornspira ritad av Magnus Isæus och Carl Sandahl, vilket till följd av de dåliga grundförhållandena på platsen fick överges. Istället utformade Gillberg, som varit biträde hos Isæus och Sandahl, ett nytt mer modest förslag. Han gestaltade kyrkan i nyromansk rundbågestil, med rött klinkertegel och grå puts. Basilikan är grundformen. Huvudfasaden mot Folkungagatan domineras av ett stort rosettfönster och kröns av ett kors som flankeras av två låga torn. Ursprungligen fanns ett fasadur på norra fasaden. Kyrkan fick en längd på 70 fot (cirka 21 m), bredd 40 fot (cirka 12 m) och höjd 41 fot (cirka 12,3 m) och rymde ursprungligen 117 personer. (källa)
  3. När man talar om Norstedtshuset menas byggnaden mot Riddarholmskanalen och Riddarfjärden. Den har utförds med en trubbig vinkel med ett hörntorn mot norr. Tornet avslutas med fyra toureller och den karakteristiska kopparklädda tornhuven med brant fall. Fasaderna är rikt gestaltade med skiftande material som grå betong i sockeln, däröver i gul rusticerande puts och rött fogstruket klinkertegel för resten av byggnaden. Bjälklagen i de stora hallarna bärs upp av gjutjärnskolonner. Mot gården har huset en enklare, putsad fasad. (källa)
  4. Byggnaden, som utgör en del i ett större projekt, fogades samman med de äldre arkivlokalerna i Stenbockska palatset. Mot grannhuset, Norstedts förlags byggnad, lade man ut en brandgata, Tryckerigatan. Ovanför en hög bottenvåning av grå betong ärött och svart klinkertegel lagt i skift. Formspråket anknyter till medeltiden och manifesterar sin egenart genom sina proportioner och höga rundbågade fönster i fjärde våningen. Där rymdes en stor läsesal. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.