Korso Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder korso, varianter, uttal och böjningar av korso

Korso synonym, annat ord för korso, vad betyder korso, förklaring, uttal och böjningar av korso.

Vad betyder och hur uttalas korso

Korso uttalas korso [kår´so] och är ett substantiv -n; pl. -r el. -er.

Korso betyder:

Ordformer av korso

Singular

korso
obestämd grundform
korsos
obestämd genitiv
korson
bestämd grundform
korsons
bestämd genitiv

Plural

korsor
obestämd grundform
korsors
obestämd genitiv
korsorna
bestämd grundform
korsornas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

korsoer
obestämd grundform
korsoers
obestämd genitiv
korsoerna
bestämd grundform
korsoernas
bestämd genitiv

Korso är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet korso

 1. Korso är en stadsdel i Vanda stad i Södra Finlands län.
 2. Korso ligger vid Stambanan 6 kilometer söder om Kervo stad. Enligt Vanda stads stadsdelsindelning gränsar Korso till järnvägen i öster, Fallbäcken i norr och Vierumäki i nordväst. Normalt brukar man räkna att de två nyss nämnda stadsdelarna hör till Korso tätort, samt också Alkärr, Matar, Skogsbrinken och Mikkola. Brännberga är ett delområde i Korso.
 3. Namnet Korso uppstod då man stakade ut gränserna mellan tre byar: Ytterkervo och Skavaböle i Tusby och Hanaböle i Helsinge socken. Gränserna sammanstrålade på det högsta berget i Korso och markerades med ett kors, och fick därmed namnet Korsrå.
 4. I slutet av 1880-talet behövdes ett omkörningsspår på Stambanan mellan Dickursby och Kervo. Spåret placerades i en obyggd trakt vid gränsen mellan Tusby och Helsinge - i Korso. Tågen började stanna i Korso två gånger per dag vilket gav upphov till bebyggelse i området.
 5. Korso växte snabbt speciellt efter andra världskriget och på 1950-talet var stadsdelen Finlands största enhetliga egnahemshusområde. Fram till år 1955 gick gränsen mellan kommunerna Helsinge, Tusby och Kervo rakt genom Korso, gamla Korsrå, men detta gav upphov till administrativa problem och Korso inkorporerades helt och hållet med Helsinge. På 1970-talet byggdes det många höghus i stadsdelen.
 6. På 2000-talet har multifunktionshuset Lumo byggts i stadsdelen. Järnvägsstationen och församlingscentret har också förnyats. Många studerande bor i Korso i de studentbostäder som byggts där. I framtidsplanerna finns en idrottspark mellan Räckhalsbacken och Brännberga.
 7. Korsos invånarantal är cirka 7 000, men med grannstadsdelarna medräknade kommer man upp till 20 000 invånare.
 8. I Korso serviceområde finns det ungefär 25 000 invånare och 4 600 arbetsplatser. Nära järnvägen på den östra sidan finns social- och hälsovårdsstationen, samt familjerådgivningen och psykiatriska rådgivningen. På den västra sidan järnvägen finns multifunktionshuset Lumo, med stadens samservice, bibliotek, sporthall, gymnasium och konsertsal.
 9. Väster om Korso går Tusbyleden (Stamväg 45) och på den östra sidan Lahtisleden (E75). Till båda motorvägarna finns det en anslutning via regionalväg 152. Helsingfors-Vanda flygplats ligger 9 kilometer från Korso.
 10. K-tåget trafikerar Korso station med 10 minuters intervaller i rusningstid och 20 minuter under andra tider. Under mindre livliga tidpunkter stannar N- och T-tågen. Det finns flera busslinjer till Helsingfors centrum och andra stadsdelar i Vanda. Vid stationen finns det 79 anslutningsparkeringplatser och 155 cykelplatser.
 11. Korsos vattentorn i betongelement valdes år 1972 till årets betongkonstruktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.