Korsrygg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder korsrygg, varianter, uttal och böjningar av korsrygg

Korsrygg synonym, annat ord för korsrygg, vad betyder korsrygg, förklaring, uttal och böjningar av korsrygg.

Vad betyder och hur uttalas korsrygg

Korsrygg uttalas kors|rygg och är ett substantiv.

Ordformer av korsrygg

Singular

korsrygg
obestämd grundform
korsryggs
obestämd genitiv
korsryggen
bestämd grundform
korsryggens
bestämd genitiv

Plural

korsryggar
obestämd grundform
korsryggars
obestämd genitiv
korsryggarna
bestämd grundform
korsryggarnas
bestämd genitiv

Korsrygg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet korsrygg

  1. Ländkotorna (lumbalkotor, vertebrae lumbales, L1-L5) upptar trycket från alla de överliggande kotorna och är därför de största och mest robusta i den presakrala ryggraden. De medger avsevärd flexion och extension men begränsad lateralflexion (böjning åt sidan) och rotation. Ländkotornas mellankotsskivor skapar korsryggens karaktäristiska inåtböjning. Ländkotorna är lätta att känna igen genom avsaknade av hål i tvärutskotten. (källa)
  2. Funktionen hos dessa bälten är att ge stöd åt ryggen då tunga lyft skall genomföras, eller helt enkelt ge ett stödå man styrketränar. Genom att använda magen och på det viset stödja korsryggen kan skador i ryggen undvikas. Dessa typer av bälten brukar ofta användas i vardagliga yrkesutövande då tunga lyft ingår i arbetsuppgiften. (källa)
  3. Ryggen brukar delas upp i flera kroppsregioner, förutom halsen ryggkota, skulderblad, ländrygg och korsrygg. (källa)
  4. Disken fungerar som led (är viktig förörligheten) och stötdämpare i ryggraden. Varje disk består av en mjuk massa (nucleus pulposus) som omges av ett hårt broskhölje. Ett diskbråck innebär att diskens mjuka inre buktar ut ur disken, till följd av att det hårda broskhöljet gått sönder. Den mjuka insidan, som vid ett diskbråck buktar ut, kan då trycka mot nerverna i ryggkanalen, vilket kan ge symtom såsom lumbago (smärta i korsryggen) och ischialgi (vilket bland annat inkluderar utstrålande smärta i benet). Ichialgin uppstår till följd av trycket mot nervrötterna som bildar ichiasnerven, ofta i kombination med en inflammation av nerven. Inflammationen kan orsakas av de kemiska substanserna som den trasiga disken avger, eller genom att disken trycker mot venerna och stör blodcirkulationen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.