Korta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder korta, varianter, uttal och böjningar av korta

Korta synonym, annat ord för korta, vad betyder korta, förklaring, uttal och böjningar av korta.

Vad betyder och hur uttalas korta

Korta uttalas korta [kårt´a] och är ett verb -de.

Korta betyder:

Ordformer av korta

Aktiv

korta
infinitiv
kortar
presens
kortade
preteritum
kortat
supinum
kortande
presens particip
korta
imperativ

Passiv

kortas
infinitiv
kortas
presens
kortades
preteritum
kortats
supinum

Perfekt particip

kortad en
~ + subst.
kortat ett
~ + subst.
kortade den/det/de
~ + subst.

Korta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Korta på Engelska

Hur används ordet korta

  1. Styrelseordförande Lars Idermark, som känns som något av en mental livvakt åt Bonnesen under den korta intervjun, bryter in. (källa)
  2. Humorgruppen Stallet bildades i Malmö 2013 av Elin Thomasdotter, Linn Mannheimer, Anni Tuikka, Isabella Posse Boquist och Isabelle Riddez. Den här kvällen är de fyra på scen, och gör entré sjungande en vårsång som tranor på väg mot Sverige. Mäktiga vingar. En främmande fågel ansluter till flocken, på premiären är det William Spetz och senare väntar bl a Helena Bergström, Babben Larsson, Fredrik Lindström och regissören Sissela Kyle. Stallet har tidigare gjort bland annat "Trettiplus" i SVT och "Alla hästar hemma" där de hade gäster. Den här föreställningen löper snabbt och elegant. Allt är inte lika roligt, men de har en sympatiskt hög lägstanivå. De längre sketcherna har en poäng värd att vänta på. En av de bästa inleds med en gårdsstädning i den där sortens bostadsrättsförening där folk granskar sina grannar, men kanske inte är så omtänksamma som de tror. En del nummer är rappt korta, och alla på scen har varsin monolog. Ofta av det skruvade slaget.Återkommande skildras medelklassmänniskoapan som i ett naturprogram på tv. En berättarröst iakttar neutralt iskallt hur varelserna beter sig i gruppen.Här finns också några kul nummer som driver med svenskars lust/förmåga att prata engelska. I det bästa möter vi en mycket auktoritär guide på ett konstmuseum. Stallet har starka sångröster men är kul när de mimar också. En höjdare är deras rockgrupp som inte bara spelar luftgitarr utan luft-allting. Uppiggande oförutsägbart. (källa)
  3. Den uppträder i flockar eller hjordar av hundratals djur. Gaffelantilopernas föda utgörs huvudsakligen av det korta, saftiga präriegräset, men även av andra växter. Under vintern lider djuren ofta stor nöd, när djup snö täcker marken, och då omkommer inte sällan många individer. De älskar saltvatten eller rent salt och väljer ofta till vistelseort ställen, där sådant står dem till buds. Intet på prärierna förekommande djur överträffar gaffelantilopen i snabbhet, och den utmärker sig för vaksamhet och skygghet. Djurets hastighet uppgår till cirka 65 km/h över sträckor av omkring 5 kilometer längd (maximum vid sprint 98 km/h). (källa)
  4. Till sin fysionomi liknade garfågeln tordmulen, dess närmsta nu levande släkting, men skilde sig bland annat genom sin större storlek och genom de små tillbakabildade vingarna som resulterade i dess oförmåga att flyga. Garfågeln var 75–85 cm lång och vägde cirka 5 kg. Kroppen var strömlinjeformad. Den hade ett tjockt lager av underhudsfett och skelettet var, till skillnad från de flesta andra fåglars, inte ihåligt. Vingarna var 15 cm långa och de korta vingarna gjorde att garfågeln inte kunde flyga. Å andra sidan var den en mycket god simmare, vilket var viktigt när den jagade. Benen var korta och ansatta långt bak på kroppen. Den hade en mycket grov och lång svartgrå näbb med lutande vertikala räfflor på övre och undre halvan i en spetsig vinkel framåt. Könen var lika i fjäderdräkten. Ovansidan var glänsande svart och undersidan vit. Under sommaren hade den en större vit fläck över respektive öga. Denna fläck ersattes på vintern av ett vitt band mellan ögonen. På sommaren var också strupen svartbrun, men under vintern var strupen vit. Spetsen på armpennorna var också vit. (källa)
  5. Sadelgjord används för att spänna fast sadeln på hästen. Gjorden går runt hästens bröstkorg (cirka en handflata bakom hästens armbåge). Sadelgjorden sätts fast i sadeln i sadelgjordsstropparna som är fast förankrade i sadeln. På till exempel galoppsadlar spänns sadelgjorden runt sadeln och på westernsadlar har man ofta två gjordar. På dressyrsadlar har man korta sadelgjordar eftersom stropparna på sadeln är långa, och på hopp- och allroundsadlar har man längre gjordar och kortare stroppar. Westernsadelgjordar har oftast ett spänne i varje ände, medan engelska sadelgjordar har två. (källa)
  6. Vilka klubbor som ska ingå i ett golfset är individuellt. Elitspelare brukar välja sina klubbor efter de förhållanden som råder inför rundan. De har i regel fler än 14 klubbor att välja mellan. En amatörgolfare har oftast bara en uppsättning att välja på och en vanlig uppsättning är träetta (driver), trätrea (spoon), träfemma, järntrea till järnnia, pitching wedge, sandwedge och putter. Lobwedge är också vanligt förekommande. Lobwedgen kan vara vinklad upp till 64 grader, vilket ger extremt höga och korta slag. (källa)
  7. Mopp eller golvmopp är ett städredskap som man rengör golv med. Den består av en trasa, ca 15cm bred, ofta med ludd på undersidan. Moppen fästs vid ett moppstativ, oftast med hjälp av kardborre, förr med metallbyglar. Moppstativet är i sin tur fäst vid ett skaft, vilket är de reglerbart i höjd, så att samma redskap kan användas av både långa och korta, och så att man får en ergonomisk arbetsställning vid till exempel trappstädning. (källa)
  8. Barrens utseende varierar beroende på trädarten de sitter på. Tallbarr har exempelvis grövre, längre gröna utväxter medan granbarr har mjuka, korta ljusgröna utväxter som växer väldigt tätt. De längsta barren har pinus palustris, en tall från Nordamerika, på vilken barren kan bli upp till 45 cm långa. (källa)
  9. Innan man direkt detekterade gravitationsvågor fanns det indirekta bevis för deras existens. Mätningar av Hulse–Taylors binära pulsarsystem (PSR B1913+16), som upptäcktes av Joseph Taylor och Russell Hulse 1974, visade att gravitationsvågor är mer än ett hypotetiskt koncept. En pulsar är en snabbt roterande neutronstjärna som sänder ut korta regelbundna pulser av radiovågor. Från variationer i pulsernas period drog Taylor och Hulse slutsatsen att PSR B1913+16 har en annan neutronstjärna som följeslagare. Det två neutronstjärnorna rör sig i snäva banor runt sitt gemensamma masscentrum och den kraftiga accelerationen i denna rörelse gör att systemet förlorar energi genom att sända ut gravitationsstrålning. Detta får neutronstjärnorna att närma sig varandra vilket innebär att perioden för banrörelsen minskar. Genom mätningar över flera år kunde Hulse och Taylor visa att banperioden minskar med 77 mikrosekunder per år, i överensstämmelse med allmänna relativitetsteorins förutsägelse. De två delade Nobelpriset i fysik 1993. 2017 års Nobelpris i fysik i fysik delades ut till Rainer Weiss, Barry Barish och Kip Thorne för att de gjort det möjligt att observera gravitationsvågor. (källa)
  10. Det korta rep, rem eller metallkedja som man fäster vid grimman när man leder den kallas för grimskaft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.