Krans Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krans, varianter, uttal och böjningar av krans

Krans synonym, annat ord för krans, vad betyder krans, förklaring, uttal och böjningar av krans.

Vad betyder och hur uttalas krans

Krans uttalas krans och är ett substantiv -en -ar.

Krans betyder:

Ordformer av krans

Singular

krans
obestämd grundform
krans
obestämd genitiv
kransen
bestämd grundform
kransens
bestämd genitiv

Plural

kransar
obestämd grundform
kransars
obestämd genitiv
kransarna
bestämd grundform
kransarnas
bestämd genitiv

Krans är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Krans på Engelska

  • wreath - garland of flowers, ring cake

Hur används ordet krans

  1. Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. På Ersta diakoni infördes på 1870-talet med förebild från Kaiserwerths diakonianstalt i Tyskland en adventsgran. Granen hade 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag i veckan tändes varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet, och från denna tradition utvecklades en sed, dels med en ljusstake med sju ljus, ett för varje dag i veckan, och en med fyra ljus, ett för varje söndag i advent. Denna blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talen. I Sverige är många adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med fönsterlav eller närbesläktade renlavar (ofta felaktigt kallade mossa eller vitmossa som är en annan växt) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar, kottar, bär och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila eller blå, och det är en vanlig färg på flera av adventsljusen bland troende, ofta i kombination med ett vitt, rött eller rosa ljus för jul. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans och kallas då vanligen adventskrans. Det finns även adventskransar med fler ljus än fyra, som används inom vissa religioner. (källa)
  2. Hjärtblad, det första blad som utvecklas ur grodden. Barrträd har upp till 24 hjärtblad som sitter som en krans runt stilken. De är nålformade liksom de vuxna barren. Detta antal har reducerats under evolutionens gång. Det ledde till exempel till att de tidiga blomväxterna var tvåhjärtbladiga. Ytterligare reduktion av antalet hjärtblad har gett upphov till de enhjärtbladiga växterna. (källa)
  3. Hymen, även känd som mödomshinna eller slidkrans, är en krans av slemhinneveck omkring en centimeter innanför slidans mynning. Mödomshinnor ser olika ut men är inte, som myten säger, en hinna inuti slidan. Vid första samlaget kan slidkransen brista med påföljande övergående blödning, vilket är helt normalt. Namnet hymen kommer från Hymenios i den grekiska mytologin. (källa)
  4. Karnis (av grekiskans koronis, liten krans) är en listprofil som består av en konkav och en konvex del, det vill säga en S-kurva eller omvänd S-kurva. Om den övre delen är konvex kallas karnisen stigande, om den övre delen är konkav kallas karnisen fallande. (källa)
  5. Hönsbär är en 10-25 cm hög och flerårig ört. I flera avseenden liknar den skogskornell (C. sanguinea), men i andra avseenden skiljer den sig, särskilt när det gäller blomningen. Den har nämligen mycket små blommor som till alla sina delar utom ståndarna är svartröda. För att insekter ändå ska lockas (jämför avsnitt Etymologi nedan), har växten en "sammansatt blomma" med ett stort och lysande skenbart blomhylle, genom att de fyra översta bladen omvandlats till högblad av vit färg som sitter i en krans som ett svepe, men härmande en blomkrona. I mitten är den lilla svartvioletta blomställningen samlad, en enkel flock. (källa)
  6. En följdsats eller korollarium är en sats som är en omedelbar följd av en annan sats. Ordet korollarium kommer av latinets corollarium som betyder liten krans eller gåva. (källa)
  7. Krans, sammanbunden ring av växtmaterial. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.