Kvalster Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvalster, varianter, uttal och böjningar av kvalster

Kvalster synonym, annat ord för kvalster, vad betyder kvalster, förklaring, uttal och böjningar av kvalster.

Vad betyder och hur uttalas kvalster

Kvalster uttalas kvalster och är ett substantiv kvalstret; pl. kvalster, best. pl. kvalstren.

Kvalster betyder:

Ordformer av kvalster

Singular

kvalster
obestämd grundform
kvalsters
obestämd genitiv
kvalstret
bestämd grundform
kvalstrets
bestämd genitiv

Plural

kvalster
obestämd grundform
kvalsters
obestämd genitiv
kvalstren
bestämd grundform
kvalstrens
bestämd genitiv

Kvalster är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvalster

  1. En gallbildning kallas även gall eller cecidium. En gallbildning är en onormal tillväxtförändring på växter orsakad av en parasit. Förändringen kan bero på en onormal celldelning eller celltillväxt. Många olika organismer kan orsaka gallbildningar, exempelvis djur som rundmaskar, kvalster och insekter. Men även bakterier, svampar och kärlväxter kan orsaka gallbildningar. (källa)
  2. Hussvalan jagas av rovfåglar, bland annat av lärkfalk, och liksom andra fåglar drabbas den av invärtes parasiter, flugor och kvalster. Dess stora utbredning och population innebär att den inte är hotad ur ett globalt perspektiv. Dess närhet till människan är allmänt accepterad och den förekommer ibland som referens i kulturen, bland annat inom litteraturen. (källa)
  3. Häxkvast förekommer emellertid även hos barrträd, men orsakas då oftast av en genetisk mutation eller angrepp från rostsvampar och kvalster. Motalahäxan är en lågväxande granbuske med ursprung från en häxkvast förökad genom ympning. (källa)
  4. Pollenallergi förknippas ofta med hösnuva (även kallad säsongbunden allergisk rinit), men pollenallergi kan även ge exempelvis astma. Hösnuva kan också bero på andra saker än pollenallergi, som till exempel mögel eller kvalster. (källa)
  5. Krollsplint framställs genom att bladfibrerna torkas, rensas och "spinns" (hopvrids till flätor) i likhet med tagel, eller packas i balar för transport. Algeriet var en stor producent. Krollsplint är till färgen brunaktigt grågrön. Krollsplint som inte är desinficerad innehåller ofta kvalster, som riskerade att spridas som ohyra i bostäder där krollsplint förekom i möblerna. (källa)
  6. Kvalster (Acari) är en stor grupp av spindeldjur som återfinns över hela jordklotet. De lever på land, i färskvatten och i salt vatten. Mångfalden av kvalster är extraordinär och dess fossila historia går tillbaka till åtminstone början av devonperioden. Det finns över 65 000 arter beskrivna, men det verkliga antalet arter är troligen betydligt större. Forskare uppskattar att det finns en miljon arter i världen. Förutom parasiter (som tex fästingar och skabb), finns arter som äter växter, djur, svamp eller dött organiskt material. De är små (ofta mellan 0,08 och 1,00 mm), men de största (röda sammetskvalster och blodfyllda fästingar) kan bli omkring 10-20 mm. Läran om kvalster kallas Akarologi (från grekiska ἀκαρί/ἄκαρι, Akari) och en biolog som studerar kvalster kallas akarolog (=kvalsterforskare). De ledande vetenskapliga tidskrifter för kvalsterforskning inkluderar "Acarologia", "Experimental and Applied Acarology" och "the International Journal of Acarology". Föreningar i Europa är "EURopean Association of ACarologists" (EURAAC) och "European Water Mite Research". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.