Kvitten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvitten, varianter, uttal och böjningar av kvitten

Kvitten synonym, annat ord för kvitten, vad betyder kvitten, förklaring, uttal och böjningar av kvitten.

Vad betyder och hur uttalas kvitten

Kvitten uttalas kvitten och är ett substantiv; bestämd form kvitten; pl. kvitten.

Kvitten betyder:

Ordformer av kvitten

Singular

kvitten
obestämd grundform
kvittens
obestämd genitiv
kvitten
bestämd grundform
kvittens
bestämd genitiv

Plural

kvitten
obestämd grundform
kvittens
obestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

kvitten
obestämd grundform
kvittens
obestämd genitiv
kvitten
bestämd grundform
kvittens
bestämd genitiv

Kvitten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvitten

  1. Kvitten (Cydonia oblonga) är ett lövfällande träd inom familjen rosväxter och ensam art i släktet Cydonia. Dess frukt är lik ett stort äpple, med fastare fruktkött som bland annat används till marmelad. Kvitten var välkänd i medelhavsregionen redan under antiken. Kvitten är ej att förväxla med den i Sverige mer välkända rosenkvitten som den dock är nära besläktad med.
  2. Frukten kan ätas färsk (då måste man slå frukten innan man äter den, slagen frigör saften, man skär bitar lagom stora att tugga i, bäst lyckas man om man håller frukten i sin vänstra hand och slår med en kavel lite hårt runt hela frukten) eller kokas till sylt, marmelad eller gelé. I södra Europa, som i Italien och Spanien men även i Mexiko, gör man kvittenbröd (cotognata på italienska och carne de membrillo på spanska), ett slags marmeladgodis av lika viktdelar socker och kvittenmos som får koka i långkok och som sedan stelnar till geléaktig konsistens. Kvittenbrödet äts som dessert, ofta tillsammans med färskost, till exempel ricotta eller manchego. Kvitten används också i alkoholtillverkning, främst på Balkan där rakian Dunja tillverkas.
  3. Släktnamnet Cydonia lär kunna härledas till Kreta och den antika staden Kydonia, numera Chania, där odling och export tidigt utvecklades. Romarna kallade kvitten för äpple från Kydon. Möjligen är det så att staden Kydonia uppkallades efter Kydon, son till Apollon, medan frukten redan hade ett gammalt namn – kydonion.
  4. Kvitten har en längre historia som kulturväxt än äpple, och den var mycket brukad under antiken, av greker och deras grannfolk. Hos de antika grekerna användes kvitten till rituella offerriter i samband med bröllop, eftersom det sägs ha kommit till Grekland från Levanten tillsammans med Afrodite och därefter sågs som helgad till henne. Plutarchos meddelade att en grekisk brud tog ett bett i en kvitten för att göra sina kommande kyssar välsmakade (Romerska frågor 3.65). En gyllene kvitten är det som Atalante tar en paus i sitt lopp för.
  5. Det finns de som tror att det "stridsäpple" som gudinnan Eris i förlängningen startade trojanska kriget med, i själva verket var en kvitten. Berättelsens frukt skulle vara gyllene, och vid denna tid fanns inga gulaktiga äpplen.
  6. Ordet "marmelad" kommer sannolikt från det portugisiska namnet på kvitten – marmelo.
  7. Kvitten innehåller C-vitamin. Ferdinand Magellan hade alltid tillgång till kvittengelé i sin hytt, under sin världsomsegling 1519–1521. Vissa tror att C-vitamininnehållet i den gelén kan ha lett till att Magellan slapp den skörbjugg som många i hans besättning drabbades av. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.